Medi ambient

medi ambient

control de plagues

Vilademuls vol combatre la vespa asiàtica amb l’ADF

L’Ajuntament reclama recursos per formar i equipar l’Agrupació de Defensa Forestal perquè pugui erradicar els nius d’aquest insecte situats a les zones més transitades del municipi

L’increment de la presència de la Vespa velutina (o asiàtica) al municipi i el temor a les conseqüències per a la integritat física de la gent han fet mobilitzar l’Ajuntament de Vilademuls, on l’any passat es va registrar un atac d’aquest insecte a un caçador. El consistori vol eliminar els nius situats als llocs més transitats, com ara la rodalia de nuclis habitats, camins o pistes de muntanya per on circulen ciclistes. “La vespa asiàtica està fent el rusc no només en punts elevats dels arbres, sinó també a poca altura –explica l’alcalde, Àlex Terés– i això fa que hi ha més risc que algú, sense voler, hi passi massa a la vora o que el toqui i provoqui que l’ataquin.” Per fer aquesta feina s’ha pensat en l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) local, entre altres raons perquè els seus integrants coneixen bé el territori. En declaracions a ACN, el president de l’ADF de la comarca, Marc Fàbrega, diu que ja hi hauria voluntaris per fer aquesta feina.

Però caldria –assenyala l’alcalde– que prèviament els de l’ADF rebessin una formació i un equipament adients. Com que l’Ajuntament no té prou recursos, han demanat ajuda a la Diputació, que de moment no arriben. Fonts de l’ens provincial assenyalen que no hi ha cap línia d’ajudes específiques, però que sí que poden col·laborar, per exemple, en la retirada de nius.

Invasora establerta

El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) té catalogada la Vespa velutina com a espècie invasora establerta, és a dir, que ja ha superat la fase inicial d’arribada a un territori nou. Es va detectar per primer cop a la península Ibèrica el 2010, i a les comarques de Girona dos anys més tard. Els atacs a les persones no són habituals, però en canvi, com que són unes grans depredadores de les abelles autòctones, estan fent molt de mal als apicultors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia