Medi ambient

Inversions per 34,36 milions en energies sostenibles

El projecte de la Diputació de Girona ofereix assistència tècnica i jurídica a 93 municipis gironins per dur terme instal·lacions de biomassa i enllumenat eficient

Es fan 140 actuacions energètiques

Beenergi és un projecte europeu que es va engegar l’any 2015

Fins a 34,36 milions d’euros en inversions en energia sostenible, en un total de 140 actuacions en edificis i instal·lacions municipals i 93 municipis gironins beneficiats Aquests són els resultats del programa Beenergi, de la Diputació de Girona, que ahir va ser presentat en un acte a la Casa de Cultura i en el qual alcaldes de diversos municipis gironins van explicar les seves experiències en aquest àmbit.

Beenergi és un projecte que ofereix assistència tècnica i jurídica als municipis gironins adherits al pacte d’alcaldes per l’energia i el clima per dur a terme instal·lacions de biomassa als seus edificis i la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic. Així, en 62 municipis s’ha substituït en edificis públics calderes de combustibles fòssils per calderes de biomassa forestal local, amb una inversió de 10,67 milions d’euros, i en 67 municipis s’ha millorat l’enllumenat, amb una inversió de 23,69 milions d’euros.

Segons explica la Diputació de Girona, gràcies a Beenergi són 45 les calderes que han tingut l’ajut de la Diputació, de les quals 38 són una realitat. El programa ha fet possible que 43 municipis d’arreu de les vuit comarques gironines disposin d’un o de més sistemes de subministrament d’energia sostenible, els quals s’instal·len en equipaments municipals. En conjunt, la corporació ha invertit 2,58 milions d’euros, que han representat un impacte directe sobre el territori de 7,26 milions, segons puntualitza la Diputació. La posada en marxa d’aquestes calderes suposa una mobilització de prop de 17.500 m³ d’estella forestal, la creació de divuit llocs de treball i la promoció de la gestió forestal sostenible de 6.738 hectàrees de boscos de Girona. A les comarques gironines hi ha una superfície forestal arbrada de 317.771 hectàrees, que representen el 60% del territori.

LES XIFRES

92
per cent
de l’energia que es consumeix a Catalunya es compra a fora.
98
municipis
gironins participen en el programa Beenergi, per a la millora energètica.
La transició energètica no és una possibilitat, sinó una necessitat
Juanjo Escobar
cap de la divisió de la gestió energètica de L’ICAEN
Cada cop són més els alcaldes compromesos amb l’energia sostenible
Pere Vila
president de la diputació de girona
Girona

Nova caldera de biomassa a l’escola Carme Auguet

L’Ajuntament de Girona ha anunciat aquesta mateixa setmana que instal·larà properament una caldera de biomassa a l’escola Carme Auguet. Recentment, el consistori ha adjudicat la contractació per al subministrament, la instal·lació i el manteniment de l’equip de generació d’energia renovable que hi haurà en aquest centre educatiu del Pont Major a l’empresa Tondo Energia SL. L’import de l’adjudicació ha estat de 93.955,82 euros (IVA inclòs). Amb aquest ja seran quatre els equipaments municipals que funcionaran amb el sistema de biomassa: l’escola Vila-roja, l’escola Santa Eugènia, el pavelló d’esports Santa Eugènia-Montfalgars i, ara, l’escola Carme Auguet. Aquest equip de generació d’energia renovable comportarà una important reducció d’emissions i un estalvi energètic.

Finançament

Els estalvis energètics generats paguen la mateixa inversió

Beenergi ha promogut els contractes de rendiment energètic amb estalvis garantits, que inclouen les prestacions de gestió i de manteniment de les instal·lacions i les prestacions de la inversió a executar. En aquest tipus de contractes, l’ajuntament paga una quota anual a una microempresa o empresa de serveis energètics, que assumeix la gestió integral de les instal·lacions d’enllumenat i garanteix un percentatge d’estalvi energètic anual, que caldrà assolir i verificar a través dels informes de mesures i verificació. En cas d’incompliment de l’estalvi, l’ajuntament pot penalitzar econòmicament l’empresa adjudicatària per tal de rescabalar-se de l’energia no estalviada, mentre que si es produeix un major estalvi energètic del garantit, aquest es repartirà entre ajuntament i empresa, de manera que aquesta última sempre tindrà l’incentiu d’aconseguir el màxim estalvi possible. Aquesta tipologia contractual ja s’ha aplicat a municipis com Ventalló, Breda, les Planes d’Hostoles, Sant Gregori, Besalú o Ripoll, on s’ha mantingut un estalvi energètic d’entre un 56% i un 72%.

Exemples

Alguns casos d’èxit en municipis gironins

Figueres, Celrà i Viladrau van ser els municipis que van presentar casos d’èxit en la instal·lació de calderes de biomassa. En el cas de Figueres, el regidor Francesc Cruanyes va explicar que la ciutat ja va decidir el 2010 anar abandonant les energies fòssils, i que de les deu escoles municipals, només dues funcionen amb gasoil. L’alcalde de Celrà, Dani Cornellà, va atribuir l’aposta per les calderes de biomassa a una qüestió política, per deixar de dependre de les grans empreses del sector i que al municipi també es fomenta les energies renovables en l’àmbit privat. A Viladrau, l’alcaldessa, Margarida Feliu, va atribuir al “sentit comú” l’ús de la biomassa en un municipi del Montseny, i on la instal·lació d’un punt de recàrrega elèctrica de vehicles havia suposat un reclam turístic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia