Medi ambient

Olot adapta per a la UE un model energètic americà

Es tracta del programa Property Assessed Clean Energy i el comparteix amb el comtat californià de Sonoma

Hi participa gràcies a la feina feta, pública i privada, durant anys en aquest àmbit

El projecte de desenvolupament resilient no és el primer d’àmbit internacional en el qual participa la Garrotxa, ja que l’Ajuntament d’Olot, a través de l’Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa DinàmiG, lidera l’europeïtzació del programa Property Assessed Clean Energy (PACE), que, en diverses zones dels Estats Units com ara el comtat de Sonoma (Califòrnia), fa anys que està actiu, i ara se n’estan recollint resultats importants en l’àmbit de la implantació d’un nou model energètic, gràcies a un sistema de finançament nou per fer millores als habitatges. Aquest programa, a més, reforça llaços entre el sector públic i el privat, dona feina a moltes empreses del mateix entorn i ha generat el desenvolupament d’estudis específics en aquest camp.

Olot és, doncs, el lloc on es durà a terme la prova pilot per a l’EuroPACE, amb el finançament de la Comissió Europea. La CE veu més efectiu adoptar el model del PACE que no pas continuar amb la política actual de subvencions i microsubsidis a fons perdut, que tenen un impacte molt marginal. El projecte s’activarà el 2019 i treballarà en l’àmbit polític, legal i administratiu en la macroestructura del projecte, i DinàmiG el concretarà a petita escala a Olot. Si tot va com s’espera, posteriorment, es generalitzarà a tota la Unió Europea. S’ha escollit Olot perquè l’agència DinàmiG ja estava treballant en un pla de dinamització econòmica i social amb el seu Upsocial, i una de les coses que feia era rastrejar qualsevol iniciativa que es dugués a terme en aquest sentit a escala mundial. Va ser quan van entrar en contacte amb el PACE dels Estats Units i va decidir demanar a la Comissió Europea poder-lo aplicar en el marc del programa Horizon 2020.

Pioners en turisme sostenible

El Parc Natural de la Garrotxa ha estat l’altre factor determinant per aconseguir la participació en aquest programa. En concret, perquè és pioner a aplicar la Carta Europea del Turisme Sostenible. També per l’espai d’interès natural de l’Alta Garrotxa, a banda d’altres petits trossos del territori inclosos en el PEIN, i perquè és un referent a l’hora de liderar l’aplicació de polítiques ambientals, amb un ambiciós pla d’acció per a l’energia sostenible amb 61 accions concretes i amb una inversió global de més de 240 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia