Administracions

Clam per blindar el riu Daró

proposta

Els alcaldes de la conca del Daró reclamen que es rebaixi més la part canalitzada

Reivindiquen accions urgents a lleres i canals per combatre nous episodis d’inundacions

Si el Daró no està en condicions, la zona afectada és molt rellevant

Els alcaldes de la conca del Daró reclamen actuacions urgents per blindar rius i rieres, especialment el riu Daró, així com els canals, per afrontar els pròxims episodis intensos de pluges. Un clam que no només fan alcaldes, sinó també pagesos. Una de les actuacions més rellevants és el plantejament que es fa de rebaixar encara més la part que està canalitzada del riu Daró, al seu pas per Gualta –vegeu foto. Precisament, la força de l’aigua va fer que la mota del Daró, en el darrer episodi de pluges del novembre, es trenqués espectacularment a Llabià.

L’alcalde de Gualta, Jaume Fontdevila, explica: “Aquest tram, el que s’hauria de rebaixar, i la gestió del rec del Molí són uns dels temes que tenim pendents de tractar.” I hi afegeix: “Ens hem citat a una nova reunió a què s’ha convocat l’ACA per tractar tant les inversions a realitzar com les accions més relacionades amb la gestió, com ara la neteja de lleres, per exemple.”

Canals i rieres

Els alcaldes tenen clar que cal dur també i de manera urgent accions de prevenció a les lleres de rius i rieres, així com als canals, per fer front a episodis excepcionals de pluges. Feia anys, però, que no es donava cap episodi amb aquest grau d’intensitat amb el desguàs del Daró fet cap al Ter. Un episodi d’aquestes característiques no es donava a la zona des del 2005. I, a més, segons alguns alcaldes, tot indica que “aquests episodis de pluges intenses es poden repetir amb més freqüència”. Per tant, si el Daró no està en condicions d’absorbir aquest volum d’aigua, afecta la zona i repercuteix dramàticament en el rec de Molí, que ha de poder permetre el pas d’aquesta aigua fins a les basses d’en Coll.

Rebaixar el Daró

Els alcaldes, que es reparteixen en municipis seguint el recorregut del Daró des de Corçà fins a Pals, creuen que una de les intervencions més necessàries és rebaixar encara més el canal del riu Daró per donar-li més capacitat i aconseguir que transporti més aigua sense sortir de mare. El Daró actualment és afluent del riu Ter, tot i que antigament desembocava al mar nodrint els aiguamolls de Pals. La prevenció, doncs, és un punt important de les seves reclamacions.

Precisament, i arran del darrer episodi de pluges, els pagesos de Pals i Palau-sator van mostrar la seva indignació pel mal estat, segons van denunciar, del canal de l’antic rec del Molí de Pals. Aquest rec ara només està en ús pel seu valor històric i ecològic, després de ser substituït amb una canonada per donar servei als pagesos. El rec, situat al marge dret del Ter, és propietat del Departament d’Agricultura. El rec, una séquia que neix a la resclosa de Canet, data del segle XV i recorre 15 quilòmetres, pels municipis de Serra de Daró, Gualta, Fontanilles i Pals. El rec del Molí va ser declarat bé cultural d’interès local el 2005.

Les pluges van tenir lloc el 18 de novembre. L’aigua es va descontrolar sobretot a l’Alt i el Baix Empordà, però també al Gironès, la Selva, el Pla de l’Estany i la Garrotxa, i va deixar camps negats, carreteres tallades per inundació, arbres caiguts, cabals de rius altíssims i cases aïllades per l’acumulació d’aigua de pluja a les comarques gironines i talls de llum, en una jornada de puja excepcional.

Rebaixar el canal del Daró i especialment la gestió del rec del Molí són temes que tenim pendents de tractar
Jaume Fontdevila
alcalde de gualta

El mal estat del rec del Molí

Els pagesos de Pals i Palau-sator han mostrat la seva indignació pel mal estat, segons denuncien, del canal de l’antic rec del Molí de Pals. Aquest rec ara només està en ús pel seu valor històric i ecològic, després de ser substituït amb una canonada per donar servei als pagesos. El rec, situat al marge dret del Ter, és propietat del Departament d’Agricultura. Segons explica Llorenç Frigola, president de la IGP Poma de Girona, un cop passades les fortes pluges, els camps de Pals i Palau-sator continuen rebent importants quantitats d’aigua provinent del rec del Molí: “La resta de camps de la zona ja van filtrant l’aigua i, tot i enfangats, es van assecant. El Ter ha baixat, en cabal, igual que el Daró, però a Pals i a Palau-sator, no, continuem rebent aigua i estan negats.” Frigola proposa posar una comporta en el curs del Daró, sota el pont Nou de Gualta, però seria competència de l’ACA. L’alcalde de Gualta, però, creu que primer s’ha d’actuar en el sanejament del municipi, abans de plantejar la comporta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia