Medi ambient

Medi Ambient

L’Alta Garrotxa del futur

Al pla especial d’aquest espai protegit li falta poc per a la seva aprovació inicial, nou anys després de començar-lo a redactar

El llarg i tortuós camí que està fent el pla especial de l’Alta Garrotxa per ser aprovat està arribant al seu destí. La junta del consorci que gestiona aquest espai natural protegit ha validat el projecte del pla, redactat per la Generalitat, i ara només falta que el signi el conseller de Territori i Sostenibilitat perquè es pugui aprovar de manera inicial. Fonts del consorci consideren que el vistiplau del conseller és qüestió d’unes poques setmanes. Certament, faltarà encara cobrir el període d’al·legacions –que es vol que sigui molt participatiu i, per tant, es pot dilatar en el temps– però la veritat és que la seva entrada en vigor mai havia estat tan a prop.

Massa restrictiu

L’Alta Garrotxa és un espai protegit des del 1990. Sis anys després es va aprovar una normativa especial i provisional, pensant que al cap de poc es disposaria del pla especial corresponent. Aquelles normes –vigents avui– són molt restrictives perquè l’administració es volia curar en salut i mantenir intacte el territori mentre no es disposava de la normativa definitiva. Aquest caràcter limitant de les normes especials, basades en les ordenances de cada ajuntament, s’ha considerat un perjudici pel territori i d’aquí ve que es reclamés amb urgència el pla especial, amb el qual s’ordenaran activitats amb què es vol reactivar socialment i econòmica la zona, com ara la turística, la forestal o la ramadera. El futur document ha d’harmonitzar les normatives municipals i això permetrà que es concretin, per exemple, les regles sobre edificabilitat, usos i activitats, la preservació dels valors naturals, l’accés motoritzat i el desplegament de les activitats econòmiques esmentades.

Tallers participatius

Després de descartar que l’espai esdevingués un parc natural, el 2010 es va iniciar la redacció del pla especial. En aquell moment es va anunciar que al cap d’un any i mig ja estaria llest per a la seva aprovació inicial. La desaparició del Departament de Medi Ambient (integrat a Territori i Sostenibilitat) i la manca de recursos van anar alentint l’elaboració del document. Paral·lelament, l’estructura del consorci es va anar aprimant, tant de pressupost com de personal. No obstant això, el procés ha servit per poder atendre els punts de vista de tots els sectors implicats. Això es va mirar d’aconseguir amb uns tallers que es van convocar en la primera fase de la redacció del document.

L’Alta Garrotxa inclosa al PEIN ocupa unes 32.000 hectàrees pertanyents a onze municipis de la Garrotxa, el Ripollès i l’Alt Empordà. Fins a mitjan segle passat, els seus nuclis i masies tenien molta vida, però amb l’èxode rural cap a les ciutats, el territori va quedar deshabitat. En les últimes dècades la població s’ha recuperat una mica i hi està renaixent la ramaderia i el turisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona