Medi ambient

La Iaeden demana aturar una granja de porcs a Sant Climent

Tindria capacitat per a 2.000 caps de bestiar

L’entitat reclama protecció per als estanys propers al lloc del projecte

La Iaeden-Salvem l’Empordà reclama que s’aturi la tramitació d’una granja de porcs a Sant Climent Sescebes i que es blindi la protecció d’aquest paratge i de l’estany Llampol, que es veurien perjudicats per la granja. El projecte es va començar a moure el 2018 i els ecologistes van aconseguir suspendre’n la tramitació presentant-hi al·legacions.

Ara l’entitat fa fer un altre pas demanant al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat l’aturada de la tramitació definitiva de la instal·lació, que preveu engreixar gairebé dos mil porcs. En el mateix escrit la Iaeden reclama que s’inclogui l’estany Llampol, un estany temporal, dins el sistema protegit Basses de l’Albera de la Xarxa Natura 2000.

A la part baixa de la serra de l’Albera (la Jonquera, Cantallops, Capmany i Sant Climent Sescebes), apareixen un seguit d’estanys, basses i closes considerats d’un alt interès paisatgístic, geològic, botànic i faunístic. La majoria d’aquest espais lacustres van ser inclosos en l’inventari de zones humides de Catalunya i formant part de l’EIN Basses de l’Albera, inclòs en la Xarxa Natura 2000. Al límit d’aquesta àrea, entre Sant Climent Sescebes i Capmany, a la zona coneguda com les Closes, hi ha un conjunt d’onze d’aquests estanys intermitents, inundables part de l’any; aquest paratge és el que perillaria ara segons els mediambientalistes si tirés endavant el projecte de granja plantejat a uns 90 metres de l’estany Llampol (o de Serra-seguer). Per impedir-ho es demana que s’afegeixi aquesta àrea a la resta de les zones protegides de l’EIN Basses de l’Albera i que passi a formar part de la Xarxa Natura 2000.

Suport de científics i estudiosos de l’Albera

El mes de novembre passat a la Jonquera es va fer la Trobada d’Estudiosos del Patrimoni Natural de l’Albera, en què es van presentar 15 comunicacions i van participar més de quaranta persones. És en el marc d’aquesta trobada que es va posar sobre la taula la necessitat d’ampliar l’àrea de protecció dels estanys temporals de l’Albera. En aquest sentit, més de trenta científics i estudiosos de l’Albera donen suport a la Iaeden en la necessitat d’incloure l’estany Llampol en la Xarxa Natura 2000. L’argument essencial és que en aquest conjunt de closes, basses i estanys que s’omplen periòdicament s’hi mantenen hàbitats i espècies de flora i fauna d’interès comunitari. I que la instal·lació d’una granja de porcs en aquest espai implica un risc molt elevat de malmetre els valors naturals i paisatgístics d’aquesta zona humida de l’Albera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia