Medi ambient

Avís de ciclogènesi explosiva al litoral Atlàntic

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu un episodi de pluges al Pirineu Occidental per a la nit de dijous a divendres

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu per a demà, divendres, intervals de vent fort en el litoral de Galícia, àrea Cantàbrica i Pirineus, i descens de temperatures en bona part de la Península.

L’avís de l’Aemet té a veure amb la borrasca profunda ’Miquel’ que s’originarà a l’Atlàntic i evolucionarà cap a l’oest de la península Ibèrica afectant principalment Galícia i Cantàbria amb temporals de vent i pluges intenses, tot i que el seu centre es mantindrà a uns 150 quilòmetres de la costa gallega. Altres províncies del nord-oest peninsular es veuran afectades per temporals de vent. A Catalunya el Servei de Meteorologia de Catalunya (SMC) preveu un episodi de pluges al Pirineu Occidental durant la nit de dijous a divendres, encara que tindran una intensitat menor a la prevista a la zona atlàntica.

La borrasca ’Miquel’ respon al que es coneix com a ciclogènesi explosiva, un fenomen atípic en aquesta època de l’any i que es mantindrà fins a la tarda d’aquest divendres.

Una ciclogènesi explosiva es produeix quan dues masses d’aire diferents, una càlida i l’altra freda, xoquen generant forts vents i abundants precipitacions, desenvolupant-se en un curt període, per això se’n diu “explosiva”. Malgrat que en algunes de les seves característiques, com la del vent intens, s’assemblen als ciclons tropicals l’origen i l’evolució de tots dos són molt diferents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona