Urbanisme

opinió

Construïm les ciutats del futur

La conjuntura impedeix a molt municipis aprofitar el seu potencial

Més del 70% dels catalans ja viuen en municipis que superen els 20.000 habitants. I la xifra de població a les grans ciutats, tal com succeeix a tot el món, no para de créixer. Les dades i projeccions preveuen que la tendència a la concentració poblacional sigui cada vegada més gran: l’ONU estima que, l’any 2050, el 66% dels habitants del planeta residiran en ciutats.

A Catalunya, des de fa més d’un segle, la industrialització i la creixent qualitat de vida de les ciutats han fet que s’hi acumuli la majoria dels recursos humans i econòmics, provocant així el progressiu abandonament del món rural. L’èxode rural s’explica fonamentalment amb una variable: la capacitat de les ciutats per generar oportunitats.

Els municipis són espais de progrés i diversitat, de moviment i riquesa, però, malauradament, la conjuntura econòmica arrossegada durant més d’una dècada i l’agreujament d’algunes problemàtiques socials impedeixen a molts municipis aprofitar tot el seu potencial i convertir-se en els llocs d’equitat que tothom desitja.

En l’àmbit global, l’Agenda 2030 determina, des del 2016 i fins a l’any 2030, el full de ruta de les Nacions Unides per avançar cap a un model global de desenvolupament sostenible. En aquest instrument s’articulen 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), que incorporen fites i indicadors per avaluar el seu assoliment. Sens cap dubte, el mandat que es va iniciar el passat 15 de juny està protagonitzat per l’acompliment dels ODS en els municipis i serà determinant en el model de ciutat que els nous governants hauran de configurar.

Fer ciutats més empàtiques amb el teixit social, fomentar l’habitatge protegit i lluitar contra el canvi climàtic seran els reptes urbans que marcaran l’agenda política. I, tal com recull el manifest Arquitectes amb els municipis, del Col·legi d’Arquitectes, això només podrà fer-se amb polítiques públiques de consens, basades en la sostenibilitat social, econòmica i ambiental i seguint una lògica supramunicipal.

En la conjunció entre la creixent urbanització i la necessitat de resolució dels reptes presents i futurs, la Generalitat de Catalunya està impulsant l’Agenda Urbana, que s’adscriu als tres compromisos de la declaració de Quito: la inclusió social i erradicació de la pobresa, la prosperitat urbana sostenible i inclusiva i el desenvolupament urbà resilient i sostenible.

En aquest context, ciutadania i professionals estem interpel·lats a participar en les jornades que, durant el juny i el juliol, es faran per tot Catalunya en el marc de l’Agenda Urbana. A Girona, el COAC acollirà la sessió de mobilitat urbana, el pròxim 19 de juny.

En la construcció de les ciutats del futur, la veu de tothom és important. Ara és el moment de col·laborar conjuntament per fer realitat els municipis que necessitem.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Girona ultima la diagnosi sobre l’estat de l’habitatge

girona

Millora en la captació pluvial a Figueres

FIGUERES

A punt per prohibir els vehicles més contaminants

barcelona

Denúncia conjunta contra Hinojosa per contaminació ambiental

sarrià de ter

Aposta per fer més gran la zona de baixes emissions

barcelona

Treuen brossa a Solius i a la costa de Calella i Llafranc

SANTA CRISTINA / pALAFRUGELL
L’ACA destina 150.000 euros al municipi
EL PORT DE LA SELVA

L’ACA destina 150.000 euros al municipi

El president de TRAM defensa la connexió del tramvia

Cornellà de Llobregat

Acte a Blanes de la Setmana de la Mobilitat

blanes