Urbanisme

opinió

Construïm les ciutats del futur

La conjuntura impedeix a molt municipis aprofitar el seu potencial

Més del 70% dels catalans ja viuen en municipis que superen els 20.000 habitants. I la xifra de població a les grans ciutats, tal com succeeix a tot el món, no para de créixer. Les dades i projeccions preveuen que la tendència a la concentració poblacional sigui cada vegada més gran: l’ONU estima que, l’any 2050, el 66% dels habitants del planeta residiran en ciutats.

A Catalunya, des de fa més d’un segle, la industrialització i la creixent qualitat de vida de les ciutats han fet que s’hi acumuli la majoria dels recursos humans i econòmics, provocant així el progressiu abandonament del món rural. L’èxode rural s’explica fonamentalment amb una variable: la capacitat de les ciutats per generar oportunitats.

Els municipis són espais de progrés i diversitat, de moviment i riquesa, però, malauradament, la conjuntura econòmica arrossegada durant més d’una dècada i l’agreujament d’algunes problemàtiques socials impedeixen a molts municipis aprofitar tot el seu potencial i convertir-se en els llocs d’equitat que tothom desitja.

En l’àmbit global, l’Agenda 2030 determina, des del 2016 i fins a l’any 2030, el full de ruta de les Nacions Unides per avançar cap a un model global de desenvolupament sostenible. En aquest instrument s’articulen 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), que incorporen fites i indicadors per avaluar el seu assoliment. Sens cap dubte, el mandat que es va iniciar el passat 15 de juny està protagonitzat per l’acompliment dels ODS en els municipis i serà determinant en el model de ciutat que els nous governants hauran de configurar.

Fer ciutats més empàtiques amb el teixit social, fomentar l’habitatge protegit i lluitar contra el canvi climàtic seran els reptes urbans que marcaran l’agenda política. I, tal com recull el manifest Arquitectes amb els municipis, del Col·legi d’Arquitectes, això només podrà fer-se amb polítiques públiques de consens, basades en la sostenibilitat social, econòmica i ambiental i seguint una lògica supramunicipal.

En la conjunció entre la creixent urbanització i la necessitat de resolució dels reptes presents i futurs, la Generalitat de Catalunya està impulsant l’Agenda Urbana, que s’adscriu als tres compromisos de la declaració de Quito: la inclusió social i erradicació de la pobresa, la prosperitat urbana sostenible i inclusiva i el desenvolupament urbà resilient i sostenible.

En aquest context, ciutadania i professionals estem interpel·lats a participar en les jornades que, durant el juny i el juliol, es faran per tot Catalunya en el marc de l’Agenda Urbana. A Girona, el COAC acollirà la sessió de mobilitat urbana, el pròxim 19 de juny.

En la construcció de les ciutats del futur, la veu de tothom és important. Ara és el moment de col·laborar conjuntament per fer realitat els municipis que necessitem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona