Medi ambient

Dos mesos de treballs per eliminar un cactus invasor a la riera de Vilajuïga

Retiren ‘Opuntia aurantiaca’ en el marc d’un projecte per combatre-la que executa la Fundació Altem

Es tracta d’una espècie centreamericana

La riera de Vilajuïga, al llindar del Parc Natural del Cap de Creus, està infestada d’Opuntia aurantiaca, un cactus exòtic invasor, una espècie al·lòctona, molt problemàtica. Aquesta espècie s’està escampant per espais naturals d’alt valor natural, motiu pel qual suposa no només un risc per a la salut pública sinó també per als hàbitats naturals. Les seves punxes provoquen molèsties i danys a persones, animals i bicicletes.

La direcció del projecte va a càrrec del biòleg Enric Fàbregas, de l’entitat Galanthus Natura, i el cost de les feines és de 19.907 euros. Fàbregas explica que ara s’està recollint l’efecte de l’acció humana: “Ara estem combatent l’efecte d’allò que es va produir fa més de 30 anys.”

L’Opuntia aurantiaca és una espècie invasora de les que no figuren dins del catàleg d’espècies invasores tot i ser-ho. La capacitat multiplicadora de l’espècie, que es reprodueix a partir de qualsevol tros petit, n’és el principal problema. “Qualsevol trosset arrela i es converteix en un problema. Necessita poca humitat. Viu, neix i es reprodueix en un hàbitat assolellat.”

L’Opuntia aurantiaca és un cactus originari de l’Amèrica del Sud que pot presentar un comportament invasor fora de la seva regió d’origen, principalment en països amb climes temperats i càlids, on es considera una espècie molt problemàtica. A més de Vilajuïga, a les comarques gironines aquesta espècie també s’ha detectat en altres municipis propers a la costa, com ara Palafrugell el 2017 i recentment a Pau.

Des de fa uns dies i gràcies a un conveni entre la Diputació de Girona i l’Obra Social La Caixa, s’han iniciat els treballs per eliminar-la, en el marc del projecte en què participen persones amb discapacitat de la Fundació Altem. Dels diversos focus de la planta que hi ha a la zona, el projecte ha escollit començar per la zona de la riera precisament perquè és un espai on la propagació és més fluïda per l’efecte de l’aigua i el fet de ser un corredor de fauna.

Els treballs comencen amb un tractament previ de la vegetació amb desbrossades manuals per a l’accés a les superfícies afectades, evitant desbrossar sobre els claps d’Opuntia aurantiaca, per evitar que se’n dispersin fragments. Posteriorment es fa la retirada manual mitjançant l’ajuda d’eines. Es fa amb tràmecs, pala, cabassos de plàstic, tisores de podar, per retirar primer els fragment més grans, i pinces metàl·liques, per a la recollida de fragments. Sovint cal retirar tant el cactus com la vegetació autòctona, per poder escatar el terra i assegurar que no quedin fragments.

LA XIFRA

19.907
euros.
Aquest és el cost del projecte per combatre el cactus finançat per la Diputació i la Fundació La Caixa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia