Medi ambient

La Generalitat defensa que es compleixen els cabals ecològics al Ter

Aigua És Vida insisteix que hi continua baixant poca aigua

La Taula del Ter es reuneix a Girona, i el conseller diu que s’han executat més del 60% dels objectius

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, assegura que es compleixen els cabals ecològics al riu Ter. Ho va anunciar ahir durant la celebració de la Taula del Ter, que va tenir lloc a la seu del govern de la Generalitat a Girona i que està integrada per representants del govern català, l’Ajuntament de Girona, el Consistori del Ter, el Consistori de la Costa Brava, la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, el Grup de Defensa del Ter i l’associació Aigua És Vida.

El conseller desmenteix així les denúncies que reiteradament han fet entitats ecologistes com Aigua És Vida, que assegura que no es respecten els cabals mínims. Calvet sosté que aquesta associació no es regeix amb la xifra pactada en els acords del Ter del pla de gestió 2016-2021. “En resum, actualment hi ha un menor transvasament i un manteniment del cabal ecològic en el Ter”, conclou el conseller. “Treballem perquè aquesta solidaritat i generositat històrica dels gironins cap a l’àrea metropolitana de Barcelona continuï en la seva justa mesura i alhora sense comprometre la sostenibilitat del riu Ter”, va explicar Damià Calvet.

La reunió de la Taula del Ter tenia com a objectiu ahir fer un seguiment dels acords que es van prendre l’agost del 2017, quan es va constituir amb Carles Puigdemont com a president. De les tres fases d’implementació, la Taula del Ter va analitzar el període 2018-2022, en què s’han de complir fins a onze acords. Segons va explicar el conseller, a hores d’ara ja s’han acomplert un 60% dels objectius.

Criteri dels ecologistes

La plataforma Aigua És Vida insisteix a considerar “il·legal” el cabal que du el Ter actualment ja que hi continua passant poca aigua. En aquest sentit, el portaveu de la plataforma, Pau Masramon, reconeix que el criteri que fa servir l’associació ecologista no és el que estipula la legislació, sinó “el que és més favorable al riu, ja que l’actual no és suficient”. Tot i així, valora positivament la Taula del Ter que es va celebrar ahir perquè s’estan fent “avenços”. “Pel que fa als punts que es van estipular amb l’horitzó del 2022, el conseller assegura que està fent el que s’ha acordat, i respecte als que no s’han fet, que s’hi està treballant”, assegura Masramon. En tot cas, l’entitat ecologista ha sol·licitat que l’administració els aporti la informació completa abans que se celebrin les taules i alhora demanen participar en els estudis per fer un seguiment sobre el terreny.

LA FRASE

El cabal actual és il·legal. Nosaltres ens regim pel criteri que és més favorable al riu, i no l’estipulat per llei
Pau Masramon
portaveu d’Aigua és Vida


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia