Medi ambient

Tornen a activar la plataforma Riera Viva a Santa Coloma de Farners

Reclamen que es garanteixi el cabal mínim ecològic i que hi hagi més control de les captacions

Aquest estiu hi ha arribat aigua des del Pasteral

La plataforma Riera Viva, que es va crear el 2016 a Santa Coloma de Farners, ha anunciat la seva reactivació i, a més, els seus membres tenen ara l’objectiu de mantenir l’activitat de l’agrupació de manera permanent. Veïns i veïnes del municipi van constituir per primera vegada aquesta entitat per tal de posar de manifest el mal estat en què es trobava aleshores la riera que passa per Santa Coloma i segueix el seu curs fins a Hostalric, on desemboca a la Tordera. En un comunicat, la plataforma exposa que l’episodi de sequera que estem vivint actualment torna a fer evidents tots els problemes que denunciaven fa quatre anys. Demanen novament, en aquest sentit, que les administracions duguin a terme més actuacions per garantir el seu cabal mínim ecològic, que hauria de ser d’uns 40 litres per segon durant tot l’any. Reclamen, així mateix, que es controlin més les captacions per a usos privats i industrials, que es publiquin les analítiques de l’aigua i que, per tant, s’informi de la seva qualitat.

Des de la plataforma Riera Viva animen la població a sumar-se i a participar a l’entitat. Hi ha prevista una reunió pública que es farà demà, en la qual s’explicarà la problemàtica i les possibles “accions de protesta per sensibilitzar la ciutadania i les administracions”.

Mesura excepcional

L’Ajuntament de Santa Coloma va informar dimarts passat que l’ACA va autoritzar, de forma excepcional, l’alliberament d’aigua a la riera des del sifó de l’aqüeducte del Pasteral per possibilitar la recàrrega de l’aqüífer, des d’on els pous d’abastament capten l’aigua per a la localitat. L’operació la va iniciar el 5 d’agost Aigües Ter-Llobregat, i es calculava que s’allargaria fins a principis d’aquesta setmana. El consistori hi va afegir que aquesta mesura –que es dona en estius amb manca de pluges– permet mantenir els nivells freàtics dels pous. La mateixa situació va tenir lloc estius anteriors com el del 2017, quan es va autoritzar temporalment el vessament d’aigua procedent del sifó del Pasteral. L’Ajuntament afirma que amb aquesta acció “s’assegura la qualitat de l’aigua que es capta als pous d’abastament, tal com certifiquen les anàlisis que l’empresa subministradora –Aigües Colomenques– fa periòdicament a la xarxa”. No obstant això, la plataforma voldria “una solució més definitiva”, i puntualitza que “la mesura del transvasament és bona per als aqüífers, però no per a la biodiversitat, que pateix les intermitències del cabal”.

LA DATA

21.08.19
A dos quarts de nou del vespre, la plataforma ha convocat una trobada informativa a la plaça Farners.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia