Medi ambient

El G7 acorda un paquet d’ajuda urgent per a l’Amazònia

Els països participants en la cimera de Biarritz acorden mobilitzar 20 milions de dòlars per combatre el foc al pulmó verd del planeta

Macron destaca que el pla és respectuós amb la sobirania dels Estats de la regió

Els països del G7 han acordat aquest dilluns mobilitzar 20 milions de dòlars (uns 17,9 milions d’euros) per combatre el foc a l’ Amazònia. Aquest paquet financer està pensat principalment per al pagament de l’enviament d’avions cisterna a la regió. Segons el president francès, Emmanuel Macron, els focs han cremat fins ara una àrea d’uns 1,2 milions de quilòmetres quadrats, dues vegades la superfície de França.

La crisi que viu l’anomenat pulmó verd del planeta s’ha colat a última hora en l’agenda del G7, que es clausura aquest dilluns a Biarritz, i els líders de França, Alemanya, Regne Unit, Itàlia, Estats Units, Canadà i Japó han respost amb aquesta mobilització de fons.

França contribuirà, a més, amb un reforç de la brigada de bombers de París actualment desplegada a la Guaiana i amb mitjans del seu cos de seguretat civil.

“L’Amazònia és una selva que es reparteix entre nou Estats. Hem elaborat el pla de manera que sigui respectuós amb la sobirania nacional i inclusiu amb el conjunt d’actors”, ha destacat Macron en una conferència de premsa.

Al seu costat estava el president xilè, Sebastián Piñera, el país del qual acollirà al desembre la cimera climàtica de l’ONU (COP25), i que segons Macron exerceix un paper “essencial” en aquesta iniciativa com a potència regional i interlocutora amb el conjunt de països afectats.

Una vegada mitigada la urgència, la segona part d’aquest pla es llançarà oficialment al setembre en l’Assemblea General de Nacions Unides i, coordinat de nou amb els Estats de la regió, tindrà el seu focus en la reforestació i la conservació de la biodiversitat.

“Les fites assolides en aquest G7 són molt significatives, urgents i importants”, ha celebrat el president xilè, convidat per Macron a formar part dels debats, encara que el seu país no és membre d’aquest grup de grans potències.

“Som nou països amazònics amb sobirania en aquesta regió, i això és una enorme responsabilitat, però al mateix temps som plenament conscients que el sòl de l’Amazònia és clau per a tot el planeta, així que en lloc de barallar-nos hem de col·laborar”, ha conclòs.

Malgrat que el president nord-americà, Donald Trump, no ha participat en la sessió consagrada al clima al G7 –segons Macron, perquè tenia diferents reunions bilaterals–, el seu país dona suport plenament els esforços contra el foc, ha dit el president francès.

Tensió entre Macron i Bolsonaro

L’èmfasi en què el pla s’implementi respectant la sobirania nacional no és trivial. El president brasiler, Jair Bolsonaro, ha acusat en repetides ocasions Macron d’“instrumentalitzar un assumpte intern del Brasil i dels altres països de la regió per obtenir beneficis polítics personals”.

Bolsonaro s’ha tornat a mostrar avui escèptic sobre les intencions del seu homòleg: “Què és el que volen en l’Amazònia des de fa tant temps?”, ha preguntat durant una roda de premsa a el Palau de l’Alvorada, la seva residència oficial.

La gestió dels focs a l’Amazònia ha saltat al terreny comercial, després que Macron acusés Bolsonaro de mentir sobre els seus compromisos mediambientals i assegurés que en aquestes condicions França no ratificarà l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i Mercosur.

I aquests desacords van arribar aquest dilluns al fang, amb les burles de Bolsonaro cap a la dona de Macron, Brigitte, i la dura resposta d’aquest, després que Bolsonaro comentés una publicació en la qual un usuari de Facebook apuntava que l’actual disputa obeeix a l’“enveja” de Macron per la bellesa i la joventut de l’esposa del brasiler. “No l’humiliïs. Ha, ha, ha”, va escriure el dirigent brasiler.

“Com tinc molta amistat i respecte pels brasilers, espero que tinguin aviat un president que estigui a l’altura”, ha replicat Macron. “Són declaracions extraordinàriament irrespectuoses amb la meva dona. Què puc dir? És trist. És trist, però sobretot és trist per a ell i per als brasilers”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona