Infraestructures i serveis

El territori vol controlar el procés per treure el Castor

L’Ajuntament d’Alcanar i la Plataforma del Sénia reclamaran a l’Estat ser part interessada en l’expedient

Reclamen indemnitzacions per als propietaris

L’Ajuntament d’Alcanar i la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia reclamaran al govern espanyol que se’ls reconegui com a part interessada en l’expedient per segellar definitivament els pous del projecte Castor, l’estudi d’impacte ambiental i el pla de desmantellament. Després de tots els antecedents que han portat al fiasco del projecte, consideren imprescindible poder controlar i seguir de prop tot el procediment. “Estem farts de les mentides del govern espanyol amb aquest projecte i que se’ns ignori com a part afectada. Això projecta una desconfiança crònica”, va dir ahir l’alcalde d’Alcanar, el republicà Joan Roig.

Roig va explicar que la junta de govern ha tancat una proposta d’acord per la qual s’iniciaran els tràmits davant el Ministeri per a la Transició Ecològica per aconseguir que se’ls reconegui com a part interessada en tots els procediments que, a partir de l’acord del Consell de Ministres de la setmana passada, s’emprenguin per executar el desmantellament de les instal·lacions. L’Ajuntament ja va instar fa uns mesos la ministra Teresa Ribera, quan va avançar la voluntat de tancar definitivament el projecte Castor, perquè fes públic el calendari definitiu per al desmantellament, es deixessin sense efecte les servituds forçoses de set metres a banda i banda del gasoducte, s’indemnitzés els propietaris afectats i visités el territori per donar explicacions. El ministeri mai va donar resposta a aquestes peticions.

Per això el mateix acord municipal es complementa amb la reclamació dels estudis de costos totals que ha suposat el manteniment i hibernació de les instal·lacions des de la renúncia de l’exconcessionària d’Escal UGS, efectiva el desembre del 2014, i fins l’acord del Consell de Ministres, així com saber qui es farà càrrec de les despeses del segellament. També demanaran informació perquè es puguin indemnitzar els propietaris afectats per les expropiacions de les instal·lacions terrestres, tant la planta com els gasoductes, uns 180 dels quals són veïns d’Alcanar.

La Plataforma del Sénia ja ha anunciat que presentarà diverses instàncies al ministeri en el mateix sentit, per poder ser reconeguda com a part interessada en el procediment. Consideren fonamental estar pendents del procés per evitar, entre d’altres aspectes, “que no torni a beneficiar la mateixa empresa que va provocar el fiasco”, segons el portaveu de l’entitat, Evelio Monfort. En paral·lel, també donaran suport als propietaris afectats en les seves reclamacions, no només per recuperar els terrenys expropiats –Enagás preveu deixar soterrats els gasoductes i alliberar les servituds– sinó també per les indemnitzacions pel lucre cessant de la seva activitat durant aquests anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona