Administracions

Santa Cristina congela tributs, però collarà més qui no hi estigui censat

Les principals ordenances el 2020 mantindran els preus d’enguany, amb menys exempcions a no empadronats

Suport de Guanyarem i el PSC, i només Cs vota no

El ple de Santa Cristina d’Aro va aprovar provisionalment ahir els canvis en les ordenances fiscals per a l’exercici del 2020, que mantenen la pressió fiscal en el cas dels tributs i taxes que tenen un caràcter més universal. Es tracta de l’impost sobre béns immobles (IBI) –en què només s’ajusta d’acord amb la inflació en les rendes amb dret a ajuts i s’incentiva la instal·lació de plaques solars–, el de circulació de vehicles –amb retocs en les exempcions per a vehicles elèctrics o amb fonts d’energia menys contaminants– o la taxa de recollida de residus i neteja, que també es manté invariable.

Malgrat això, el govern local d’ERC i JxCat ha introduït una trentena de modificacions que, en bona mesura, implicaran eliminar exempcions i descomptes als no empadronats. Sobretot, pel que fa a la taxa de residus d’escombraries, en què només les llars amb els contribuents empadronats podran mantenir els beneficis per rendes baixes o altres factors. Però també en el cas de les famílies que tenen menors matriculats a l’escola bressol i la de música. Sí que s’apugen, un 10%, les taxes per recollida d’animals, retirada de vehicles per part de la grua, analítiques de sang complementàries en controls positius d’alcoholèmia o serveis de vigilància motivats per esdeveniments o transports especials. I també, en un 50%, la d’utilització de l’auditori de l’Espai Ridaura per a activitats o esdeveniments comercials i privats.

Només Cs en contra

Des de l’oposició, Sònia Pujol (Guanyarem), tot i el vot favorable, va criticar les restriccions pressupostàries que en el cas del casal s’anuncien per a infants amb necessitats educatives especials (NEE), i que també prioritzin els del municipi amb la potestat de deixar fora alguns alumnes amb NEE matriculats a l’escola local Pedralta. Marta Poyatos (PSC) també hi va donar suport per la continuïtat de taxes aprovades anteriorment per Guanyarem i els socialistes amb ERC al govern, però va qüestionar l’increment per l’ús privat de l’infrautilitzat Espai Ridaura, tot i que l’alcaldessa, Lourdes Fuentes, va argumentar que es parteix d’una taxa molt econòmica i que per a petits actes, com ara exposicions, continuaran oferint gratuïtament la sala de La Caixa. I Vito García (Cs) va ser l’únic que va votar-hi en contra i va plantejar més bonificacions per a famílies nombroses i monoparentals: en l’IBI, les escoles bressol i de música, o un 2% universal per als contribuents que domiciliïn pagaments. També va obrir el debat sobre la restricció que només vehicles històrics amb més de 30 anys, inscrits en una associació de col·leccionistes i amb ITV i assegurança en vigor, es puguin beneficiar de l’exempció en l’impost de circulació. Però el govern ho justifica al·legant que es tracta de vehicles, efectivament, històrics i amb un ús testimonial i no pas habitual.

LA XIFRA

30
modificacions
han aprovat a Santa Cristina sobre les taxes i ordenances, però sobretot pel que fa a exempcions.

L’oposició critica l’escàs marge per al debat

Malgrat el to cordial en les rèpliques dels tres grups de l’oposició, i els vots favorables de Guanyarem i el PSC, Pujol, Poyatos i García van coincidir a queixar-se de l’escàs marge que han tingut per analitzar els canvis, que els van fer arribar dilluns ja directament per a l’aprovació provisional d’ahir, i el fet que ni tan sols els haguessin ofert una reunió extraordinària abans del ple per mirar de pactar-hi algun retoc. L’alcaldessa, Lourdes Fuentes, va argumentar que no hi havia temps si les ordenances han de ser vigents a inici d’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia