Infraestructures i serveis

Nova fase d’instal·lació de llums led als carrers d’Olot

Els barris de Sant Francesc, Bonavista i Eixample Malagrida seran els llocs on es farà el canvi pròximament

El 30% dels carrers i places de la ciutat ja tindran aquest tipus de llum

Després de la fase inicial de substitució dels llums convencionals de la via pública d’Olot per leds, feta el 2016 i que va incloure 1.330 llums, el projecte de substituir tots els que queden pendents avançarà les pròximes setmanes als barris de Sant Francesc, Bonavista i l’Eixample Malagrida.

Els carrers

En total, es farà el canvi en 234 fanals situats als carrers Gredera i Sant Francesc, les places de les Rodes i Manuel Marcillo i el passatge Oliveras, del barri de Sant Francesc; els carrers Noguer, Roure, Til·ler, Freixe, Cirerer i Ginebre, del barri de Bonavista, i els carrers Navarra, Anselm Clavé i Sabina Sureda i avingudes Batlló i Aragó, de l’Eixample Malagrida. La modificació serà només dels llums, mentre que els suports es mantindran. Ahir, la junta de govern de l’Ajuntament va acordar els canvis en els darrers dos barris (el corresponent a Sant Francesc ja s’havia aprovat anteriorment) per un import de 25.000 euros.

“Tot i que suposarà un estalvi econòmic, els objectius principals són evitar la contaminació lumínica, millorar la visibilitat a la via pública i reduir el consum energètic”, va indicar aquesta setmana el regidor de Serveis Urbans, Aniol Sellabona, en la presentació del projecte als mitjans de comunicació. Es calcula que el canvi suposa reduir la potència instal·lada en 3.026 watts i que permetrà la reducció del consum energètic en 12.406,6 kWh/any.

Més de 7.600 llums

En els aproximadament 150 km de carrers que té Olot hi ha 7.664 punts de llum, gestionats per 158 quadres elèctrics dotats del sistema de rellotge astronòmic que fa encendre els llums quan fosqueja.

La renovació de l’enllumenat va començar el 2014 als carrers més transitats. Dos anys després es va encarregar a una empresa externa especialitzada una substitució massiva de llums convencionals per leds (1.330 llums), que va comprendre una part del barri de Sant Roc, la carretera vella de Batet, el polígon industrial de la Canya, la carretera de Riudaura, el sector de la Guardiola, l’avinguda Europa (polígon del Pla de Baix i vial que porta a l’hospital), el carrer Alforja, la plaça dels jutjats i el carrer del Roser.

Tot plegat va costar a la ciutat 503.000 euros, però es calcula que des d’aleshores hi ha hagut un estalvi de 60.000 euros cada any en la factura de la llum.

LA XIFRA

234
punts de llum
de tres barris seran modificats a curt termini.

LA DATA

2014
va ser l’any
de l’inici de la substitució dels llums convencionals per llums led.

LA FRASE

Els objectius són evitar la contaminació lumínica, millorar la visibilitat i reduir el consum
Aniol Sellabona
REGIDOR DE SERVEIS URBANS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia