Medi ambient

La COP25 aconsegueix un acord de mínims per fer front a l’emergència climàtica

El document estableix que els signants hauran de presentar el 2020 compromisos més ambiciosos amb la reducció d’emissions i complir l’Acord de París

El Brasil ha estat a punt de bloquejar el consens en negar-se a reconèixer el paper dels oceans i l’ús de la terra en el canvi climàtic

La Cimera del Clima ha aconseguit aprovar aquest diumenge a Madrid un document final que recull el compromís d’augmentar l’ambició climàtica el 2020 i complir l’Acord de París, que insta els països a prendre mesures per evitar que la temperatura mitjana del planeta s’elevi aquest segle per damunt dels 1,5 graus.

L’acord, titulat Xile-Madrid, temps d’actuar, s’ha aconseguit gairebé dos dies més tard de la jornada en què estava prevista la clausura de la Conferència COP25 i després d’unes maratonianes negociacions que s’han allargat durant tota la matinada de diumenge.

El document ha estat aprovat per la presidenta de la COP25, la xilena Carolina Schmidt, després d’un tibant debat amb el Brasil, que no acceptava inicialment dos paràgrafs inclosos en l’acord sobre els oceans i l’ús de la terra.

L’acord final de la cimera de Madrid estableix que els països hauran de presentar el 2020 uns compromisos més ambiciosos de reducció d’emissions (les anomenades Contribucions Nacionals Determinades) per a fer front a l’emergència climàtica.

Segons l’acord, el coneixement científic serà “l’eix principal” que ha d’orientar les decisions climàtiques dels països per augmentar la seva ambició, que ha d’actualitzar-se permanentment d’acord amb els avenços de la ciència.

El text recull “l’imperatiu” que la transició cap a un món sense emissions sigui justa i impulsi la creació d’ocupació decent.

L’acord reconeix a més l’acció climàtica dels actors no governamentals, als qui convida a què la incrementin i generalitzin estratègies compatibles amb el clima.

Les discussions a Madrid han mostrat així mateix que són les persones i les seves preocupacions les que han d’estar en el centre de la resposta climàtica.

El Brasil, a punt de bloquejar la cimera

La delegació brasilera ha estat a punt de bloquejar l’acord principal de la COP25 en negar-se inicialment a reconèixer el paper que els oceans i l’ús de la terra tenen en el canvi climpatica.

La presidenta de la cimera, la ministra xilena Carolina Schmidt, ha sotmès aquest matí a votació l’acord polític i principal de la conferència i, de fet, ja havia arribat a donar-lo per aprovat amb el tradicional cop de martell.

Però segons després, els representants de diverses delegacions han demanat la paraula per mostrar algunes objeccions. Suïssa ho ha fet er no haver conegut amb antelació l’acord i Egipte i Malàisia han expressat les dificultats per accedir als documents al web de la convenció.

Finalment, la delegació brasilera ha pres la paraula per expressar les seves reticències a un text en què s’incloïen referències expresses en dos paràgrafs (30 i 35 de l’acord) al paer dels oceans i l’ús de la terra en el clima global. El representant brasiler ha justificat que no podien acceptar aquests paràgrafs perquè, a parer seu, “soscaven” l’equilibri de la resta del text, que ha qualificat de “molt valuós”.

La intervenció ha provocat un allau de declaracions de rebuig i reivindicació de la importància dels oceans i la terra en el clima, plasmada en diversos informes científics durant els últims mesos. La presidenta de la COP25 ha demanat en dues ocasions a la delegació del país sud-americà que no bloquegés l’acord amb la seva posició. “Es tracta de quelcom molt important i els agrairia que ens permetessin aprovar aquest document”, ha subratllat Schmidt.

Davant la insistència de la presidenta, el delegat brasiler ha canviat d’actitud i ha comunicat formalment que acceptava l’acord en la seva integritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia