Medi ambient

opinió

Convocar reunions de veïns mentre es crema l’edifici

La COP25 està agonitzant, renovats els minuts de descompte, després de dues setmanes de debat públic, social, científic, tècnic i polític entorn de l’“emergència climàtica i mediambiental”, tal com va ser declarada el 28 de novembre al Parlament Europeu. Tot i que l’experiència ens indica que no podem ser gaire optimistes amb les conclusions resultants d’aquesta cimera, emprenem amb esperit esforçat d’ampolla mig plena i aprofitem l’avinentesa per a reflexionar sobre aquells objectius que ens hauríem de plantejar des de les nostres responsabilitats en àmbits legislatius. A manca de resultats d’últim minut, la nostra conclusió és: malgrat les dades científiques i les evidències en l’àmbit planetari, es continua sense capacitat d’actuar efectivament, i es perd un temps d’or en disquisicions gasives, curtterministes i absurdament bizantines.

Aquesta COP, com totes, estava convocada per a comprovar i fer públics l’acompliment dels compromisos dels estats amb els acords assumits anteriorment, així com per a definir, renovar i ampliar les ambicions en l’acompliment dels Acords de París de l’any 2015. Diversos factors com ara la retirada dels EUA, la freda posició de la Xina (de qui esperàvem ni que fos una tímida resposta per marcar lideratge), l’encastellament de les negacionistes Brasil i Austràlia... fan que, en perspectiva, no puguem esperar-ne res més que el que en llenguatge diplomàtic en diuen un “resultat limitat”; ras i curt: el més calent és a l’aigüera.

La COP també serveix de “fira de les vanitats” climàtiques a l’engròs: tant, que sovint costa de triar el gra de la palla; des de grans corporacions contaminadores abocades al greenwashing, passant per governs addictes al doble llenguatge segons si s’adrecen al públic sensibilitzat o si redacten ambicions sobre els compromisos a les seves delegacions, i fins també, no cal obviar-ho, moviments apocalíptics amb propostes d’una radicalitat de molt difícil aplicació. Com en una fira, vaja, on cal triar i remenar. I, sobretot, discernir entre qui aporta “criteri” i qui aporta “opinió”.

L’única part bona de tot plegat és considerar que tot això es produeix perquè a l’agenda, a l’imaginari de les exigències col·lectives, l’exigència per mitigar l’emergència climàtica, que els que som grans recordem com molt poc present, ara és mainstream i críticament exigent sobre les agendes polítiques que hauran de maldar per enxiquir l’esquerda cada cop més gran entre societat civil i inèrcies governamentals. Tant de bo es vagin incorporant en hàbits i exigències de consum que facin pressió sobre els mercats. I això ho devem, també, a la pressió dels moviments socials, i particularment juvenils, i els polítics no podem fer res més que agrair-los i escoltar-los: gràcies, doncs, Greta, i tot el que representes.

Passada la COP, caldrà seguir: alguns, canviant molts graus de rumb; d’altres, modestament, mantenint-lo cap a objectius assenyalats des de fa anys i sobre els quals ens mantenim cada cop més afermats per l’evidència científica del fet que al pas que anem, ras i curt, ens carregarem el planeta. Evitar-ho depèn del que anem, amb altres, defensant: una energia neta, democratitzada i descentralitzada, exigència de restitució íntegre a qui malmet, promoció de l’economia circular i la de quilòmetre zero... I això requereix compromís i valentia d’una vegada per totes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona