Medi ambient

El fum dels incendis d’Austràlia creua el Pacífic i arriba a Xile

La fumera emboira sobretot la zona central del país sud-americà

En els propers dies es podria desplaçar cap a l’Argentina

El fum dels grans incendis d’Austràlia, considerats entre els pitjors del segle amb gairebé sis milions d’hectàrees calcinades, ha arribat a Xile aquest dilluns després de viatjar més de 11.000 quilòmetres per l’Oceà Pacífic.

Un tàlveg –una depressió baromètrica que penetra entre dues zones d’alta pressió– hauria servit de conducte a través del qual la fumera ha creuat el Pacífic fins al continent sud-americà.

La meteoròloga Edita Amador ha explicat a Efe que el fum es pot apreciar especialment a la zona central de Xile, on una boirina cobreix un cel que en condicions normals estaria serè.

Segons l’experta de la Direcció Meteorològica de Xile, és “factible” que la situació es mantingui així fins demà i “en els pròxims dies probablement es dirigeix cap a l’Argentina”.

La presència de fum no causaria cap efecte greu al país austral, ja que a més es troba en una zona on rarament plou. L’única conseqüència fins al moment, segons Amador, és una disminució de la radiació ultraviolada per la funció de “tap” que fa aquest tipus de núvol.

Els incendis forestals que cremen des de setembre de 2019 a Austràlia han causat 23 morts, la majoria d’ells en els incendis de finals d’any, i han destruït més de 1.000 habitatges, mig miler d’elles en l’última setmana.

Per això, el govern del país oceànic ha anunciat aquest dilluns que destinarà 1.388 milions de dòlars nord-americans a la recuperació de les zones afectades. Una tènue pluja ha donat avui una treva per avaluar els danys després d’un cap de setmana “catastròfic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia