Medi ambient

Els danys a les pomeres pel ‘Glòria’ és de 744.000 euros

La primera valoració de la IGP Poma de Girona és de 22 productors afectats, tres d’ells amb finques totalment arrasades

Els alcaldes de la Garrotxa xifren les destrosses en 2,5 milions

Els productors que formen part de la indicació geogràfica protegida (IGP) Poma de Girona valoren en 744.000 euros els danys provocats als camps de pomeres de la demarcació de Girona pel temporal Glòria. És, segons expliquen, una primera valoració, perquè encara “hi ha camps on no s’ha pogut entrar”.

David Casadellà, membre de la junta IGP Poma de Girona, assegura que hi ha 22 productors amb diferents afectacions. Els danys més importants són a vuit hectàrees del Baix Ter de tres productors –municipis de Foixà, Ultramort, Serra de Daró i una petita zona d’Ullà– en què la riuada va “arrasar” les finques. “Son danys molt greus, no només perquè ara la neteja que s’haurà de fer és important, sinó també perquè s’ha de tornar a plantar els camps i la producció no tornarà estar al cent per cent fins d’aquí a quatre o cinc anys”, assegura Casadellà, que explica que eren camps que produïen cada any entre 300 i 400 tones de pomes i que tenien uns 12.000 arbres en 5 hectàrees. Eren pomeres de les varietats pink lady, granny smith i gala, i un finca experimental amb noves varietats desenvolupades a la zona.

Els altres afectats, sempre segons Casadellà, són per afectacions a l’estructura productiva (xarxes, estructura d’emparrats i sistema de reg, entre d’altres) a 8 hectàrees més del voltant del Baix Ter i la zona del Fluvià: Ullà, Canet de la Tallada, Foixà, Ultramort, Serra de Daró, Gualta, Torroella de Montgrí, Sant Pere Pescador i l’Armentera. També s’han comptabilitzat unes 90 hectàrees amb “afectacions significatives” per brossa i danys diversos a diferents capçals de reg i maquinària. “Això vol dir que els propietaris d’aquestes finques tindran entre 100 i 150 hores de feina manual, perquè s’ha de treure la brossa que ha quedat enganxada a les pomeres, i s’ha de fer abans d’un mes, ja que després començaran a brotar els arbres”, comenta.

A la Garrotxa, els danys del Glòria han estat valorats en 2,5 milions, tot i que es tracta d’una primera valoració que, ara, cada municipi haurà de concretar amb memòries valorades, tal com ahir va demanar el delegat del govern a Girona, Pere Vila, en la reunió que va mantenir a Olot amb els alcaldes garrotxins i el president de la Diputació, Miquel Noguer. El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, va posar els tècnics de l’ens a disposició de tots els alcaldes perquè puguin recollir i documentar aquests danys. Les queixes pels talls de subministrament elèctric durant el Glòria es canalitzaran a Endesa i Red Eléctrica a través de la Generalitat, i l’ACA assumirà els treballs de neteja de restes vegetals i de reparació d’infraestructures afectades per les riuades.

LES XIFRES

2,5
milions d’euros
és la quantificació dels danys del temporal que han quantificat els alcaldes garrotxins.
12.000
pomeres
que produïen entre 300 i 400 tones de fruita han quedat arrasades per culpa de la riuada.

Reobren la via fins al pantà de Susqueda

Endesa ha reobert des de dilluns a la tarda la carretera des del Pasteral i fins al pantà de Susqueda. Un esvoranc va obligar l’empresa, titular de la via, a restringir-hi el pas “per raons de seguretat”. Això deixava aïllats el personal i els usuaris de la comunitat terapèutica de Sant Miquel Maifré, d’Osor, on hi ha una trentena d’usuaris amb drogodependència i uns veïns. El camí “estret i senyalitzat” és provisional, pendent de la reparació íntegra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia