Infraestructures i serveis

La xarxa es tensa al màxim, duplica el consum de dades, però resisteix

El fet que un 80% del territori estigui cobert amb fibra òptica ha evitat el col·lapse

En algunes zones sí que ha baixat la velocitat de transferència

En les primeres hores de confinament, el comportament dels usuaris d’internet va ser semblant al d’un dia de vacances. A partir d’aquell dia, però, el nombre de persones treballant des de casa i de dispositius connectats va tensar la xarxa al màxim. Les trucades des de telèfons mòbils van augmentar un 84% respecte a la setmana anterior, i les del fix van pujar un 60%.

Un mes després de l’inici d’aquesta implementació forçada del teletreball, sembla que internet ha superat la prova. No hi ha hagut grans incidències de subministrament ni de connexió, tot i que sí que s’ha registrat una disminució en la velocitat de transferència, que s’ha situat en un 10%.

Un 80% del territori de l’Estat espanyol, uns 24 milions de llars, té fibra òptica directament connectada al router de la casa i això és el que pot haver evitat la saturació del sistema de banda ampla, un problema que sí que s’ha donat en alguns països com ara Suïssa o Àustria. Segons les dades de DE-Cix, una de les empreses que controlen el punt d’intercanvi d’internet, que actualitza les seves dades cada cinc minuts, el pic de tràfic aquest últim mes ha superat en alguns dies els 600 Gbits per segon, una xifra que duplica les registrades ara fa un any –280 Gbits l’abril del 2019– i gairebé multiplica per vuit les de l’abril del 2018, que van ser de 80 Gbits.

Els experts asseguren que encara que totes les companyies europees practiquessin exclusivament el teletreball, i en paral·lel s’estigués emetent l’Eurocopa, es tindria la capacitat de proporcionar l’ample de banda necessari. Així ho explicava en un comunicat la directora regional del sud d’Europa de DE-CIX, Theresa Bobis, en el qual afirmava que no hi ha un límit físic per al volum de tràfic de dades a internet: “Es pot incrementar la capacitat de manera successiva, una acció que ja es fa periòdicament per garantir que no es produeixen errors a mesura que augmenta el tràfic de dades. Cal recordar les estimacions que preveuen que l’any 2025 es connectaran més de cent mil milions d’aparells a internet”, advertia Bobis, que hi afegia: “El consum d’internet té ara, si és possible, un paper més important en la societat, com a conseqüència de l’estacionalitat i del context en què estan els ciutadans a causa del Covid-19.”

LES XIFRES

600%
és el percentatge
en què s’ha arribat a disparar aquesta aplicació en moments puntuals en l’últim mes.
84%
és el percentatge
en què van augmentar les trucades de telèfon mòbil la primera setmana de confinament.

El desafiament de la vida virtual

El pic històric de tràfic a la xarxa durant el confinament no ha estat provocat només per l’augment sobtat del nombre d’usuaris connectant-se a la seva empresa des de casa. Ha respost també a l’elevat consum de streaming de vídeo, no només dels serveis de visualització de contingut sota demanda, sinó també de retransmissions informatives en directe, videotrucades per Skype o per WhatsApp, aplicació que s’ha arribat a disparar un 600%. Les reunions virtuals són eines de teletreball, però a més ofereixen opcions per recuperar la vida social i també han multiplicat visites: Houseparty, amb un 79.5% d’increment; seguit de Nextdoor.com, amb un 73%, i Google Duo, amb un 12%. Aplicacions com ara Hangouts Meet, Microsoft Teams, Google Classroom i Zoom han incrementat el nombre de descàrregues, i han reportat fins a sis milions d’usuaris nous.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona