Medi ambient

Els últims cinc anys han estat els més càlids al món des que es fan registres

La temperatura és 1,1 graus més alta respecte a l’era preindustrial i es preveu que continuï a l’alça

La concentració de C02 creix un 26% només en mig segle

El quinquenni 2015-19 ha posat de manifest, amb més força que mai, els senyals del canvi climàtic arreu del planeta. La celebració del Dia de la Terra va complir ahir 50 anys i l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) va anunciar noves dades preocupants sobre l’escalfament del planeta.

La concentració de diòxid de carboni (CO2), responsable de l’efecte hivernacle i produït sobretot per l’activitat industrial i el transport, s’ha incrementat un 26% des del 1970. I ha estat un 18% més alta en els últims cinc anys que en el quinquenni precedent. Per altra banda, la temperatura mitjana ha pujat 0,86 graus en aquest mig segle i 0,2 graus respecte al lustre 2011-2015. Ara és 1,1 graus centígrads més alta que abans de l’era industrial. Des dels anys 80, cada nova dècada ha estat més càlida que l’anterior, remarca l’OMM.

Les prediccions dels models climàtics sobre la temperatura a la superfície terrícola no són gaire optimistes i indiquen que el lustre que ve (2020-2024) hi haurà un nou rècord quant a escalfament. En seran més afectades les latituds altes i les zones terrestres, mentre que l’escalfament oceànic serà més lent –encara que és més perillós perquè és més complicat el refredament– especialment a l’Atlàntic Nord i a l’oceà Austral. L’aturada planetària i sense precedents de l’activitat econòmica en tots els fronts derivada de la pandèmia que vivim ha suposat una retallada de les emissions, però no té pràcticament conseqüències de fons –solament transitòries– en un procés d’escalfament que arrenca de la revolució industrial. “Si bé la Covid-19 ha provocat una greu crisi econòmica i sanitària, el fet de no fer front al canvi climàtic pot posar en risc el benestar de les persones, els ecosistemes i les economies durant segles”, va dir ahir amb motiu de l’aniversari de la presentació de l’informe Petteri Taalas, el secretari general de l’OMM, organisme científic depenent de l’ONU. I hi va afegir: “Cal mostrar la mateixa determinació i unitat contra el canvi climàtic que contra la pandèmia de la Covid-19”.

El clima no deixa de donar senyals d’alerta referents a l’estrès arran de la crisi climàtica: “Els fenòmens meteorològics extrems han augmentat i no desapareixeran a causa del virus. Ben al contrari, la pandèmia no fa res més que dificultar el repte que comporta l’evacuació de les persones per protegir-les”, va dir Taalas. Ho han posat en relleu ciclons de categoria 5 com ara el Harold al Pacífic Sud fa unes setmanes.

LA FRASE

Cal mostrar la mateixa determinació i unitat contra el canvi climàtic que contra la Covid-19
Petteri Taalas
SECRETARI GENERAL de l’ORGANITZACIÓ METEOROLÒGICA MUNDIAL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia