Infraestructures i serveis

Reserves d’aigua per a tot l’any

La pandèmia no ha afectat els recursos hídrics i només s’han hagut d’activar mesures de protecció per al personal que treballa en equipaments essencials per evitar contagis

S’ha reduït el consum d’aigua a les zones turístiques

“Estan garantides les demandes per a tot aquest any”, afirma Enrique Velasco, cap del departament de gestió de recursos hídrics de l’Agència Catalana de l’Aigua, després de constatar que els embassaments que subministren aigua a les conques gironines estan pràcticament plens fins a dalt.

Els diferents episodis de pluges, alguns tan intensos com el Glòria, han servit per omplir pantans els darrers mesos i perquè els rius baixin amb més aigua. Així mateix, la situació dels aqüífers “és molt bona”, especialment la del de la Tordera, hi afegeix Velasco. I a més, s’ha reduït el consum d’aigua a les zones turístiques del litoral gironí a conseqüència del confinament. Tot plegat fa que l’ACA pugui afirmar ja que no hi haurà problemes de subministrament aquest estiu ni durant la resta de l’any. “Està garantit el subministrament d’aigua per a tota la temporada d’estiu, però a més, com que ha plogut molt i es preveu que les demandes siguin menors, sobretot les de regadiu perquè els rius porten aigua i això es nota, estan garantides les demandes per a tot aquest any”, explica Velasco. El cap del departament de gestió de recursos hídrics de l’ACA també calcula que es podria garantir ja aigua fins la primavera de l’any que ve, però matisa que aquesta entitat treballa amb dades semestrals. “A partir de setembre hi ha menys demanda i aleshores també els altres sis mesos són més senzills perquè les demandes són inferiors, i quasi segur que també es pot passar un any però, de moment, podem garantir sis mesos i una mica més”, hi afegeix.

Pel que fa a com ha afectat la Covid-19 aquest sector, Enrique Velasco explica que al seu moment es van prendre mesures per evitar el contagi entre els treballadors de les instal·lacions i poder garantir sempre el servei. Això s’ha fet a les plantes potabilitzadores, on el personal “pràcticament viu a la planta”, on fan torns més o menys llargs per minimitzar el risc de contagi. També als embassaments s’ha treballat perquè el confinament no afecti el funcionament, però pel que és l’aigua en si no ha calgut dur a terme mesures especials.

Segons explica Velasco, a les depuradores i a les plantes d’abastament el primer tractament que s’hi fa “ja és molt eficient si hi hagués la possibilitat que hi arribés el coronavirus”. Per tant, no hi ha un tractament especial pel que fa a la física de l’aigua, però una altra cosa és en el medi, on es fan anàlisis de l’aigua amb aquest paràmetre. És a dir, en les analítiques d’aigua que es fan habitualment en alguns punts que es consideren adequats s’han introduït paràmetres per poder determinar si hi ha coronavirus o no.

Desembassaments

Aquestes darreres setmanes s’han dut a terme les quatre diferents comissions de desembassament que hi ha a Catalunya, en les quals s’han implementat els respectius cabals de manteniment de les conques.

En el cas de la comissió de desembassament del sistema Ter-Llobregat, duta a terme fa una setmana, preveu entre els mesos d’abril i setembre una reserva d’aigua propera als 285 hm³, que es reparteix en 125,7 hm³ provinents de la conca del riu Llobregat i 159,1 hm³ de la conca del Ter, que és la que afecta el territori gironí.

La major part dels volums reservats per als sis mesos vinents –192,2 hm³– són per al subministrament urbà (108,6 hm³ del Llobregat i 83,6 hm³ del Ter), mentre que es destinaran prop de 89 hm³ per satisfer les demandes de reg (71,8 hm³ del Ter i 17,1 hm³ del Llobregat).

Fixen una reserva d’aigua de 33 hm³ del pantà de Darnius

U.C

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha fixat una reserva d’aigua de més de 33 hm³ de l’embassament de Darnius-Boadella, amb l’objectiu de garantir totes les demandes per al període comprès entre abril i setembre. En la comissió de desembassament que es va fer aquesta setmana per via telemàtica, es va acordar una reserva de 27,3 hm³ d’aigua per a les necessitats de reg de la zona, i més de 6 hm³ per a les demandes domèstiques.

La comissió de desembassament també va establir el cabal ecològic del riu per als pròxims mesos, que oscil·larà entre els 173 i els 259 litres per segon. Tot i el compliment dels cabals fixats en l’actual pla de gestió, s’incrementarà el cabal de sortida de la presa fins als 360 litres per segon si es detecta l’assecament d’algun tram del riu Muga i sempre que l’embassament tingui un volum de reserves superior als 40 hm³ (66%), segons va anunciar l’ACA en un comunicat.

Dades que voregen el 100%

Amb el 94,68% de la seva capacitat, l’embassament de Darnius-Boadella és el que està més ple dels tres pantans que subministren aigua a les conques gironines. Concretament, a Darnius hi ha acumulats fins a 57,85 hm³ d’aigua, quan té una capacitat màxima de 61,10 hm³ –és l’embassament més petit de tots tres–. Susqueda també està al 94,5%, i acumula 220,23 hm³ d’aigua –la seva capacitat màxima és de 233 hm³–. En comparació amb un any enrere, el pantà de Sau és el que està més alt ja que actualment es troba al 91%, mentre que fa un any estava al 66%. Així, ara té emmagatzemats fins a 150,61 hm³ d’aigua, mentre que fa un any en tenia 109,39. Si es tenen en compte les mitjanes dels darrers cinc i deu anys, les dades d’aigua acumulada que s’enregistren aquest any són superiors. La mitjana a Darnius es mantenia en 48,48 hm³ els darrers cinc i deu anys; a Sau era de 132,28 hm³ fa cinc anys i de 134,86 hm³ fa deu anys, i a Susqueda, de 201,09 hm³ i 210,6 hm³, respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia