Medi ambient

La Generalitat du a la fiscalia la neteja de l’Estat a la Tordera

Per Calvet, és incomprensible que maquinària pesant treballés a la desembocadura en plena nidificació d’aus

La Generalitat de Catalunya durà l’Estat a la fiscalia d’assumptes ambientals pels treballs que va fer dimecres amb maquinària pesant a la desembocadura del riu Tordera, al límit de Malgrat de Mar (Maresme) i Blanes (Selva). En declaracions a TV3, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, troba incomprensible els treballs del ministeri. “No s’hauria d’haver fet mai aquesta neteja amb maquinària pesant, s’ha de fer neteja manual. Això és sabut, no hi pot haver cap excusa; és una actuació molt barroera.”

A principis de maig i atenent les peticions de col·lectius que vetllen pel medi ambient, els ajuntaments de Malgrat de Mar i Blanes havien restringit amb unes tanques l’accés a la desembocadura per afavorir la nidificació d’aus. Les obres de dimecres del Ministeri de Transició Ecològica s’inscriuen en la reparació del temporal Glòria, que ha alterat notablement la morfologia de part del delta.

Els Agents Rurals ja tramiten l’expedient que es presentarà a la fiscalia. Segons recull l’agència ACN, el conseller va recordar que la Xarxa Natura 2000 està molt preservada per la Unió Europea.

Corriol petit

La maquinària de Costes va malmetre dimecres dues postes de corriol petit (Charadrius dubius), segons detalla el biogeògraf Arnau Tolrà. Aquesta és una de les espècies que nidifiquen des de fa setmanes al Tordera, igual que el corriol camanegre, que feia dues dècades que no s’hi havia vist.

També Ecologistes en Acció va lamentar que l’actuació del departament de Costes del ministeri hagi provocat un “greu impacte ecològic”, atès que des del gener hi havia un hàbitat favorable per a la nidificació d’aus.

D’altra banda, l’Ajuntament de Blanes parla de “possible delicte ecològic”, en paraules de la regidora de Medi Ambient, Marina Vall·llosada (ERC). “Si hi volien entrar a netejar, que ho haguessin fet manualment”, afirma.

Els tècnics i part de l’equip de govern, encapçalats per l’alcalde, Àngel Canosa (ERC), van anar dimecres a la desembocadura. A Blanes lamenten que una màquina hagués accedit a l’espai protegit sense haver informat els municipis afectats, i més “pels esforços que hem fet els ajuntaments i la ciutadania”. Per instruccions de la Generalitat, Blanes limitarà el bany a la zona més propera a la desembocadura.

LA FRASE

Lamentem la descoordinació entre les administracions superiors, perquè la problemàtica recau sobre nosaltres
Joan Mercader
alcalde de malgrat de mar

L’alcalde de Malgrat hi veu descoordinació

L’arribada de les excavadores dimecres va posar en alerta l’alcalde de Malgrat de Mar, Joan Mercader (PSC), que va trucar a la cap de la demarcació de Costes de l’Estat, María Toledano, per exigir que s’aturessin els treballs. “Em va assegurar que no coneixia que aquesta zona estigués tancada i protegida, ja que el departament de Costes de la Generalitat no els ho havia comunicat”, explicava. “Lamentem la descoordinació entre les administracions superiors, perquè la problemàtica recau sobre nosaltres, l’àmbit local”, es queixava l’alcalde, que demanava que s’informés el territori d’actuacions com aquesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia