Administracions

Bàscara s’encara a 18 anys de restriccions econòmiques

Termini · El 2021 s’acaba la moratòria per tornar el deute cost · L’Ajuntament haurà de pagar 100.000 euros anuals durant 18 anys a més a més · Menys ingressos de l’AP-7 i un endeutament del 140% posaran els comptes municipals al límit

Nou curs polític amb preocupació per les finances municipals a Bàscara. A finals d’any s’acaba la moratòria que l’Ajuntament va negociar per tornar el deute municipal. L’import pendent és d’1,8 milions, a retornar durant 18 anys a raó d’uns 100.000 euros anuals a partir del 2021.

En paral·lel, però, si es confirma el final de concessió de l’autopista AP-7 el 2022, l’Ajuntament podria deixar d’ingressar uns 265.000 euros anuals.

Menys ingressos i més despeses per a un municipi d’un miler d’habitants amb un pressupost anual d’1,2 milions i un endeutament del 140%. Per si no fos prou complicat, aquest mes d’agost Urbanisme va tombar parcialment el projecte de polígon d’Orriols, amb el qual compta l’equip de govern per generar nous ingressos i revertir la situació.

Buscar nous ingressos

“El projecte s’està refent i ho tornarem a intentar. El futur del municipi en depèn”, diu l’alcalde, Narcís Saurina. També avança que treballen en altres projectes, que no vol revelar per ara, i que no escatimaran esforços per afrontar aquest negre panorama que s’entreveu; però no es vol callar els retrets pels anys de gestió i els governs anteriors que segons ell han provocat aquesta situació actual.

“Fa anys, Bàscara va decidir gastar-se uns diners que no tenia per unes infraestructures que no necessitava. Ara ho hem de tornar i, si no trobem una nova font d’ingressos, ens enfrontarem a 18 anys de restriccions”, insisteix Saurina, apuntant al seu predecessor, Lluís Lloret, un exalcalde pendent d’una condemna judicial que podria complicar encara més la situació econòmica del municipi o portar-lo directament a la fallida (vegeu el requadre).

El pavelló poliesportiu –segueix pendent de reparacions– i l’àrea de l’hipòdrom –que es continua degradant– són els exemples més visibles d’aquella gestió massa ambiciosa que avui passa factura.

Inversions pendents

El nou equip de govern (ERC-AM, a l’alcaldia des del 2015 després de 32 anys de govern de Lluís Lloret, de CiU, avui a l’oposició) considera que s’han fet els deures: s’ha reestructurat el deute, s’han sanejat els comptes i, tot i estrenyent-se el cinturó, l’Ajuntament ha pogut iniciar indispensables inversions per mantenir en funcionament els serveis als veïns. Però Saurina recalca que encara hi ha una llarga llista d’actuacions pendents: acabar el poliesportiu (al voltant de 300.000), fer la planta desnitrificadora a Orriols (280.000 euros), arreglar el camí de Calabuig (possiblement uns 150.000 euros), arreglar el clavegueram... A banda dels projectes de construir una llar d’infants i una llar del pensionista.

Unes inversions, però, que tornen a perillar si no surten noves fonts d’ingressos d’aquí a final d’any. “Hem fet esforços per posar-nos al dia, però després de dècades de malbaratament, encara necessitem uns anys més”, diu. Si no surten alternatives, Bàscara podria recular als nivells d’endeutament del 2016 i la població veure’s abocada a divuit anys de dràstiques restriccions.

LES XIFRES

1,8
milions d’euros.
És el deute pendent de retornar, a raó de 100.000 euros anuals en 18 anys a partir del 2021.
265.000
euros anuals.
És el que deixaria d’ingressar l’Ajuntament de Bàscara si es confirmés el final de la concessió de l’AP-7.

Pendents de la sentència a l’exalcalde

Si fos humor negre, es diria que les coses sempre poden anar a pitjor. Hi ha una altra llosa que pesa sobre l’Ajuntament de Bàscara, la sentència contra l’exalcalde Lluís Lloret. Condemnat per estafa i falsedat a un promotor, haurà de pagar 6,2 milions. Lloret ho ha recorregut, però si la sentència es confirma i l’exalcalde es declarés insolvent, l’Ajuntament s’hauria de fer càrrec del pagament. L’Ajuntament també ha presentat recurs contra aquesta clàusula i n’espera el resultat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona