Medi ambient

La temperatura mitjana pujarà entre 2 i 3 graus fins al 2050

Les projeccions del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen una baixada de les precipitacions que pot arribar al 40%

Hi haurà més nits tropicals a la façana litoral

El canvi climàtic ja és una realitat i les projeccions de futur indiquen que la tendència anirà a l’alça. L’increment de la temperatura entre els anys 2001 i 2018 ha estat més marcada que el que preveien les projeccions fetes pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que ara apunten una pujada mitjana d’entre 2 i 3 graus pel 2050 en relació amb el període 1971-2000.

L’augment per a la temperatura màxima a meitat de segle, una mitjana de 2,4ºC, seria més gran que el projectat per a la temperatura mínima, 1,9ºC. En territoris com el Pirineu Occidental aquest increment podria ser encara més gran i enfilar-se 4ºC més en el cas de la màximes i 3ºC per les mínimes. La tardor és l’estació en què es detecta un ascens més important de les temperatures mitjanes, seguida de l’estiu. Els dies càlids, amb màximes superiors o iguals a 30ºC, s’incrementarien en 28, mentre que els dies tòrrids, amb màximes superiors o iguals a 35ºC, serien 7 més. Els models mostren també una disminució de les glaçades, que al Pirineu podrien ser 40 dies menys cada any. Pel que fa a les nits, creixeria encara més la calor extrema. El que es coneix com a nits tropicals, amb temperatura mínima superior o igual a 20ºC, serien 25 més cada any a la façana litoral pels volts del 2050. Si es va més enllà, les projeccions cap a finals de segle XXI mostren una acceleració en l’increment de la temperatura, que per a l’escenari més intensiu seria de fins a 5ºC respecte de la mitjana climàtica del període 1971-2000.

Pel que fa a la pluja, s’observa una tendència a una disminució general de la precipitació mitjana anual. Al conjunt de Catalunya, la davallada seria superior al 10% de mitjana, però al prelitoral tarragoní aquesta disminució podria aproximar-se al 40%. A l’estiu, la precipitació disminuiria un 26% i a la tardor, un 12%. Al litoral sud, algunes simulacions en l’escenari més intensiu indicarien un descens pluviomètric proper al 75%. La ratxa de dies secs també creixeria, sobretot a la zona del litoral i el prelitoral, i a ponent.

LA FRASE

El decenni 2021-2030 és clau per a la lluita contra el canvi climàtic pel que fa a la mitigació i adaptació
Marta Subirà
secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat

LA XIFRA

7
dies tòrrids
més cada any, amb temperatures per sobre dels 35ºC, hi hauria a mitjan segle XXI.

La nova estratègia tindrà un procés participatiu

Les dades recollides per SMC són la base per a la nova Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic (Escacc) 2021-2030. La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, va destacar ahir, durant la presentació de les projeccions meteorològiques, la importància de tenir una bona diagnosi, i va remarcar que els propers anys són cabdals.“El decenni 2021-2030 és clau per a la lluita contra el canvi climàtic pel que fa a la mitigació i adaptació”, va assegurar. Tot i el moment de crisi sanitària, Subirà va explicar que “de cap manera” es posposaran els canvis necessaris per donar resposta a l’emergència climàtica. En la mateixa línia, el director del SMC, Eliseu Vilaclara, va desitjar que les projeccions climàtiques, a més de conscienciar la gent que el canvi climàtic ja ha arribat, serveixin per “ajudar el govern del país a millorar i racionalitzar l’ocupació territori”. La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, va explicar que l’Escacc tindrà un procés participatiu perquè tothom que ho vulgui pugui fer aportacions. Va avançar que la fase informativa s’obrirà els mesos de novembre i desembre i s’hi podrà participar de forma telemàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona