Administracions

LLUÍS PAIRÓ

ALCALDE DE MOLLÓ (CIU)

«Ara un poble petit depèn dels ajuts i les subvencions»

Assegura que la radical davallada de la construcció de segones residències ha afectat de manera important les arques del consistori

Lluís Pairó explica en l'entrevista que els ingressos del seu consistori han baixat en picat a causa de la punxada de la bombolla immobiliària. A més, avança que la seva intenció és no repetir després de vuit anys a l'alcaldia.

–Vostès han revisat el pla general. Per créixer més?
–«No. Ens volem mantenir al voltant dels 400 habitants. Ara, en tenim 380, i 250 són de primera residència. El pla el vam revisar perquè l'anterior se'ns havia fet petit. La gent ens pressionava perquè volia construir, era el moment del boom immobiliari i es venia tot.»
–I el pla permet aquesta expansió residencial?
–«No. A l'Ajuntament hem apostat per un creixement no exagerat i Urbanisme encara ha retallat més el creixement. Hem trigat quatre anys a tenir-lo definitivament aprovat. Hi va haver moltes al·legacions i quasi totes es van resoldre favorablement. Sempre, però, queda algú empipat.»
–Quin creixement es fixa i on es van aplicar les retallades?
–«Es preveu un creixement màxim d'uns quatre-cents habitatges, i sobretot als nuclis ja consolidats. Es va reduir molt l'edificabilitat al sector de Favars i de Can Julià, quasi a la meitat del que s'havia previst.»
–Així, als nuclis consolidats poden construir?
–«Només un 20% i per a ampliacions, sempre que hi hagi 3,5 hectàrees de terreny lliure. Les rehabilitacions i petites ampliacions funcionen bé, però una nova construcció costa més de fer, perquè amb aquestes condicions un hipoteca el seu terreny.»
–Els ha afectat la punxada de la bombolla immobiliària?
–«Molt. Teníem molta construcció per segones residències. Els últims anys els ingressos per llicències d'obres van ser d'uns 40.000 euros i ara no passem dels 3.000. Això afecta molt un ajuntament petit, ja que ara sobretot depenem dels ajuts i les subvencions.»
–I el nou sòl industrial?
–«No ens en cal gaire. El volíem preveure al sector on hi ha Tallers Morer, perquè està allunyat del poble, però no ens ho han deixat fer.»
–En què treballen ara?
–«En una de les obres que amb el temps serà emblemàtica. Estem remodelant el que nosaltres anomenem el ramal d'entrada al poble de Molló. És l'accés principal al poble. Hi estem construint una vorera des de la cruïlla amb la carretera C-38 fins al caminet d'accés a l'Ajuntament i a la plaça de Sant Sebastià. En aquest caminet, s'hi habilitaran escales i serà només per a vianants. Hi invertirem 458.000 euros, subvencionats pel Pla Únic d'Obres i Serveis.»
–I el pla de Zapatero?
–«És una injecció, per a nosaltres important, de 27.000 euros.»
–En què els aplicaran?
–«Bàsicament, a la zona esportiva. Aviat iniciarem els treballs per condicionar els voltants de la piscina municipal, i també arreglarem el paviment de la pista poliesportiva i la pintarem. A part, millorarem el paviment del carrer dels dipòsits.»
–I en el futur més immediat?
–«Aquest any farem la biblioteca i l'arxiu municipal a la planta superior de l'ajuntament. La inversió és de 200.000 euros.»
–Es tornarà a presentar?
–«Segurament, no. Sempre he dit que faria vuit anys d'alcalde. No és bo perpetuar-se, però encara no tinc pensat què faré.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia