Infraestructures i serveis

Pas endavant per al baixador del TAV a l’aeroport

L’Estat posa a licitació l’estudi informatiu de la nova estació ferroviària, esperada des de fa deu anys

L’anunci és rebut amb satisfacció des de tots els sectors

L’estudi inclou el disseny de l’edifici i la connexió amb l’aeroport

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma), ha posat a licitació l’estudi informatiu del baixador del tren d’alta velocitat (TAV) a l’aeroport de Girona. Segons va anunciar ahir la delegació del govern espanyol a Catalunya, l’estudi té un pressupost de licitació de 387.200 euros i servirà per analitzar la millor ubicació i el disseny de la nova estació ferroviària als termes municipals de Vilobí d’Onyar i Riudellots de la Selva. L’estudi inclou també l’anàlisi funcional i l’esquema de les vies, el disseny del seu edifici i la connexió amb l’aeroport. A més, s’afegeix que la futura estació estarà en la línia d’alta velocitat. “L’objectiu primordial és analitzar la millor ubicació de l’estació, considerant la situació de la línia d’alta velocitat que passa per l’entorn de l’aeroport i conjugant l’explotació d’aquesta nova estació amb les necessitats actuals de la línia ferroviària”, diu el comunicat.

L’anunci fet ahir va generar satisfacció en els diferents sectors gironins en tractar-se d’una llarga reivindicació del territori que es remunta al 2011, quan el govern català ja va presentar el projecte al llavors Ministeri de Foment. Els diferents canvis polítics en l’executiu han anat endarrerint aquesta infraestructura i tot just el novembre passat el diputat gironí del PDeCAT al Congrés, Sergi Miquel, anunciava esmenes al pressupost general de l’Estat perquè s’hi inclogués aquest baixador, entre altres punts.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va considerar ahir molt positiu aquest primer pas pel futur baixador, que, segons va recordar, donarà molta més capacitat a l’aeroport no només per a viatgers sinó també per a mercaderies. El president de la Diputació va recordar que des d’aquest ens i des de les comarques gironines sempre s’ha defensat el baixador i es va mostrar confiat en el futur de l’aeroport malgrat la davallada pel que fa al nombre de passatgers viscuda el 2020 en tots els aeroports a causa de la pandèmia. També des del món empresarial i sindical gironí es van mostrar ahir molt satisfets per l’anunci, que significa un pas més per convertir l’aeroport en “la quarta pista” de l’aeroport de Barcelona. El president de la Cambra de Comerç, Jaume Fàbrega, va destacar que la posada a licitació és un primer pas important per un baixador “absolutament necessari”. Fàbrega també es va mostrar optimista en el futur de l’aeroport confiant en la recuperació del turisme un cop se superi la pandèmia. Del mateix parer és el president de la FOEG, Ernest Plana, que va recordar el paper que pot tenir l’aeroport de Girona per reduir la saturació del de Barcelona, per exemple. El president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques Gironines, Antoni Escudero, optimista també pel futur de l’aeroport, només va demanar que no s’endarrereixi el projecte ni s’aturi a causa de canvis en els governs. La secretària general de CCOO a les comarques gironines, Belén López, va aplaudir ahir també l’anunci, que s’ajusta en la línia que l’aeroport de Girona sigui la quarta pista del del Prat, i va reclamar una planificació territorial aèria a Catalunya.

En l’àmbit ferroviari vam incorporar dues esmenes i aquesta n’és una. L’important és que està en marxa
Sergi Miquel
Diputat al congrés
És una bona notícia. Una vella reivindicació de les comarques gironines. Ara hem de mirar que no quedi només en l’estudi
Miquel Noguer
president de la diputació de girona
La voluntat hi és, soc optimista i esperem que l’aeroport de Girona sigui un referent a Catalunya
Antoni Escudero
president de la federació d’hostaleria
És una molt bona notícia. Esperem que el següent pas no trigui quatre anys a fer-se
Jaume Fàbrega
president de la cambra de girona
Fem una valoració positiva que arribi el baixador del TAV a l’aeroport
Belén López
líder de CCOO a girona
El futur de l’aeroport és bo tal com està encarat, i encara més si ara podem tenir el baixador
Ernest Plana
president de la foeg


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia