Infraestructures i serveis

Front comú a la Conca de Barberà per frenar l’allau “indiscriminat” de projectes d’energies renovables

Els alcaldes es conjuren davant nou centrals fotovoltaiques en tramitació que afecten 654 hectàrees de conreu agrícola

Ajuntaments de la Conca de Barberà fan front comú per rebutjar la implementació “indiscriminada” d’energies renovables. Un total de tretze municipis, alguns dels quals ja s’havien posicionat en contra, s’han conjurat per plantejar-hi alternatives. Sobre la taula hi ha nou projectes de centrals fotovoltaiques que sumen 654 hectàrees en conreu agrícola. D’aquests, dos han rebut llum verda de la Ponència de les Energies Renovables, dibuixats als termes de Sarral i de Santa Coloma de Queralt.

A Santa Coloma s’ha escenificat aquest dimecres al migdia la pinya que fan els alcaldes d’una comarca on ja hi ha, ara com ara, 78 aerogeneradors instal·lats. “No estem en contra de les renovables, però no volem que se’ns tracti com un solar”, manifesten.

Els ajuntaments de Barberà de la Conca, Blancafort, l’Espluga de Francolí, Montblanc, Passanant i Belltall, Pira, Pontils, Rocafort de Queralt, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Senan, Solivella i Vilaverd es mostren contraris a aquesta implementació “indiscriminada” de centrals eòliques, fotovoltaiques i d’hidrogen verd. Una representació d’alcaldes ha expressat el seu malestar aquest dimecres en roda de premsa, a la plaça Major de Santa Coloma de Queralt.

En aquest municipi s’hi planteja el projecte de la central Grigola Solar, que fa pocs dies va rebre la validació del seu emplaçament, tot i el rebuig per part de l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt, que va presentar al·legacions al projecte. L’altre projecte que ha rebut llum verda és el d’Els Plans, situat a Sarral. Pel que fa als altres set que estan en tràmit, la Generalitat encara no s’ha pronunciat sobre la viabilitat de l’emplaçament.

Aquests projectes corresponen a les centrals de Pla de Marquet –l’Ajuntament de Sarral i el Consell Comarcal hi han presentat al·legacions–, Jepet i Els Comellars –en els dos projectes els ajuntaments de Rocafort de Queralt i Senan, i el Consell Comarcal també hi ha presentat al·legacions–, i les centrals de Costa del Foraster, Plans de Jordi, Riudabella i La Conca. També al·legaran tots els ajuntaments de la comarca que donen suport al comunicat.

Pel que fa a la planta d’hidrogen verd projectada per a l’Espluga de Francolí, de moment no ha entrat a ser valorada a la Ponència. “No estem en contra de les energies renovables, hi estem molt a favor, i precisament per això no volem que s’implementin d’aquesta manera, sinó de forma consensuada, d’acord amb el territori i amb un retorn directe, perquè ens estan tractant com a un solar”, ha denunciat l’alcalde de l’Espluga, Josep M. Vidal.

“Apostem per un model democratitzat, participat i municipalitzat”, ha afegit l’alcaldessa de Senan, Carme Ferrer, consellera comarcal de Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura a la Conca.

En total, la Conca de Barberà podria arribar a tenir un total de 122 aerogeneradors, el que suposa un increment d’un 56% d’afectació, segons denuncien els alcaldes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona