Medi ambient

La tempesta de pedra i pluja deixa a l’Ebre i Lleida danys entre el 30% i 60% en els cultius afectats

Les pedregades de dissabte a la tarda afecten 4.170 hectàrees de conreu, principalment a l’Urgell i les Garrigues

Unió de Pagesos estima que als arrossars afectats es pot perdre més la meitat del cultiu

Les pedregades que van caure dissabte a la tarda al pla de Lleida han deixat danys en 4.170 hectàrees de conreu, segons les primeres dades recollides pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Des del Departament confirmen que les comarques més afectades han estat les Garrigues i l’Urgell i els cultius que han resultat més malparats han estat l’olivera i l’ametller, amb danys d’entre un 20% i un 30% de mitjana, depenent de la zona.

D’altra banda, des d’Acció Climàtica apunten que aquesta pedregada és possible que afecti la producció d’aquests cultius, mentre que la vinya, que també va patir danys, tot i que menors, pot recuperar la producció, depenent com avanci la temporada.

Segons el sindicat Unió de Pagesos, la tempesta de pedra i pluja del cap de setmana ha provocat afectacions entre el 30% i el 60% en els conreus d’arròs, olivera, ametlla, vinya i fruita dolça per on va passar a l’Ebre i Lleida. Aquesta és la primera valoració que ha fet el sindicat.

En el cas del Delta va afectar entre tres i quatre mil hectàrees, de Sant Carles de la Ràpita a Poblenou, amb afectacions d’entre el 50% i el 60% en algunes finques. El cultiu d’arròs bomba, que és el més avançat ara, és el que ha patit més. El sindicat assenyala que els danys seran més visibles en uns dies quan l’espiga trencada mor i emblanqueix i demana als productors d’arròs que sol·licitin peritatges aquesta mateixa setmana, ja que les espigues noves que surtin no permetran veure el dany real.

La tempesta ha afectat de manera irregular a l’olivera. A finques de Vinaixa i els Omellons (les Garrigues) els danys poden ser superiors al 30%, igual que a la Terra Alta, sobretot a Gandesa, Corbera d’Ebre i Vilalba dels Arcs. També va afectar l’Urgell, a Sant Martí de Riucorb, Verdú, Preixana i Nalec, i a la Ribera d’Ebre, a Flix i la Palma d’Ebre. En aquestes últimes poblacions i a la Terra Alta (Gandesa i Bot) la pedregada ha afectat ametllers en algunes finques i ha fet caure ametlles dels arbres.

Respecte a la vinya, hi ha conreus amb afectacions d’entre el 10% i el 50% a Corbera, Vilalba, Gandesa i la Fatarella. El vent de cerç d’aquest diumenge ajudarà a assecar els grans de raïm trencats i que els carrolls no es podreixin. La tempesta també ha afectat la zona de vinya de Maldà, on va caure una pedregada intensa, i la de la carretera dels Omells a Maldà, i Penelles (Urgell).

Els danys en fruita dolça s’han concentrat a la zona de Gimenells, on predomina la fruita de pinyol, com al nord d’Alcarràs (Segrià), i a Tivissa i Flix, a la Ribera d’Ebre. A les Borges Blanques (Garrigues), la pedregada ha afectat pereres.

Unió de Pagesos demana al Departament una valoració ràpida i acurada dels danys que va provocar la tempesta, a més d’un seguiment d’aquestes afectacions amb l’objectiu d’adequar la fiscalitat per a la pagesia que tributa dins del sistema de mòduls de l’IRPF fruit de la reducció d’ingressos causada pels danys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona