Medi ambient

El risc d’incendi, extrem tot i el final de l’onada de calor

El màxim nivell d’alerta es manté en 82 municipis i els extrems nord i sud del país són els que més preocupen

Restriccions en vigor als accessos a l’Albera, el Montgrí, el Montsant i el Cap de Creus

El respir que ha suposat el final de l’onada de calor que durant la setmana passada va sufocar mig Catalunya no significa que es pugui baixar la guàrdia pel que fa als incendis que encara ara es poden produir. Si bé la situació ha millorat els últims dies, el nivell d’alerta continua sent màxim en molts punts del territori català, especialment al nord i el sud del país. La vegetació està molt castigada per la calor i la sequera, i l’entrada de vent als dos extrems de Catalunya ahir i avui agreujarà el risc d’incendi forestal. Al nord, perquè hi haurà tramuntana i al sud, mestral, amb vents sostinguts sobre els 30 km/h, però amb ratxes que podran superar els 40 km/h. A més, l’entrada de vent de ponent, més sec, provoca que les humitats es mantinguin baixes. Per això, ahir des del Departament d’Interior s’admetia que la preocupació és que en cas de donar-se un incendi aquest tindria una capacitat de propagació molt més ràpida i podria comprometre la capacitat per extingir-lo. Justament per aquestes circumstàncies es mantenen les restriccions en l’accés als massissos de l’Albera, el Montgrí, el Montsant i també s’activen al Parc Natural del Cap de Creus.

Segons van informar ahir fonts dels cos d’Agents Rurals, el nivell 3 del pla alfa està actiu en 82 municipis de set comarques catalanes. La situació, però, ha millorat molt en les darreres hores, ja que el cap de setmana aquest nivell d’alerta afectava un total de 333 poblacions. Ara continua actiu en 46 municipis de l’Alt Empordà, en 9 del Baix Empordà, 1 del Gironès, 9 del Priorat, 3 de la Ribera d’Ebre, 9 del Segrià i 5 de la Terra Alta.

Mesures prorrogades

El Departament d’Interior ha decidit prorrogar les mesures que limiten l’activitat en zones forestals, en un intent de rebaixar la pressió sobre els boscos. Així, continuen suspeses les activitats de joventut de tipus acampada o ruta, així com les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents. Tampoc es poden portar a terme vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives i equivalents, a l’entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta. Una altra mesura encara vigent afecta l’activitat agrícola que comporti ús de maquinària. No es pot portar a terme entre les 10 del matí i les 8 del vespre, excepte per a la recollida de productes agrícoles. Durant aquestes hores també està limitada la circulació al bosc del transport de productes forestals ni, de manera general durant tot el dia, la circulació motoritzada en el medi natural. Continuen suspeses les obres i intervencions a la xarxa interurbana i els vorals, tret d’excepcions.

LA XIFRA

82
municipis catalans
tenen actiu el màxim nivell d’alerta per risc d’incendi forestal.

Temperatures de rècord

Dissabte va ser el dia de més calor dels cinc que ha durat l’onada. El cinquè dia de l’onada de calor va ser el més calorós. Dijous es van batre els primers rècords i divendres la temperatura es va mantenir constant. Però només en la jornada de dissabte es van batre 21 rècords de calor absoluta en estacions gestionades per l’SMC, amb més de 10 anys de dades. Són estacions situades a la Catalunya Central, l’altiplà Central, el Pirineu, el Prepirineu, el delta de l’Ebre i el massís del Port. Durant l’episodi les màximes van superar els 43 graus en municipis com ara Sant Romà d’Abella, Tremp, Gurb, Organyà o Artés, però moltes altres van arribar als 40 graus o, fins i tot, els van sobrepassar. És el cas, entre altres localitats, de Cervera, Solsona, Torroja del Priorat, Tàrrega, el Masroig, Vinebre, Batea, Tortosa, Sant Feliu de Codines, Tortosa, Sant Sadurní d’Anoia, Lleida i la Seu d’Urgell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia