Medi ambient

La Iaeden alerta del perill de fer urbanitzacions enmig de zones forestals

Reclama que es retirin els projectes de parcs eòlics a la zona i que es destinin els diners de l'ampliació de la carretera dels Aiguamolls a recuperar el territori

La Institució Alt-empordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (Iaeden) exigeix en un comunicat que l'Ajuntament de Terrades “recapaciti i requalifiqui” la zona forestal que hi ha al peu de la Salut de Terrades com a no urbanitzable. La Iaeden qualifica la iniciativa urbanística de construir una urbanització de xalets de luxe en aquesta zona de “bestiesa” i recorda que és on el foc es va acarnissar més fins a l'últim moment. L'entitat empordanesa recorda que fa quatre anys que té al contenciós aquesta planificació i que gràcies a això “la urbanització encara no està construïda i, per aquest motiu, probablement s'han evitat més desgràcies”.

El comunicat també demana que la Diputació renunciï a fer l'ampliació de la carretera dels Aiguamolls de l'Empordà, i dediqui “el seu cost, de 2 milions d'euros, a la recuperació del territori de la comarca”. “Si hi ha pocs diners, s'ha de prioritzar, i és obvi que la prioritat de la comarca és la recuperació de la zona cremada i no l'ampliació d'una carretera que és absolutament prescindible”, exposa.

La Iaeden posa l'accent en la problemàtica de la gestió del territori: “L'abandonament del camp i l'activitat al bosc va dificultar, en algun cas i especialment a partir de dilluns –ja que amb el vent de diumenge el foc era imparable–, l'extinció del foc.” Malgrat tot això, l'entitat no aposta per una activitat massiva als boscos. “Els boscos són i han de ser boscos, i no pas jardins, però, en certs punts estratègics del territori, una política de gestió més activa del sector agrari podria ajudar a evitar la propagació del foc”, sosté.

Campanya per ajudar

La Iaeden, d'altra banda, ha anunciat la creació de la campanya Foc al cor, salvem l'Empordà, per ajudar a recuperar el territori. L'entitat manifesta que ha rebut un allau de sol·licituds i demandes de diversos sectors de la societat civil per ajudar, i ha estat en resposta a aquestes peticions que s'ha creat la campanya, a través de la qual es recolliran diners “per potenciar, de manera ordenada i amb criteris científics i rigor, projectes que ajudin a la recuperació del territori afectat pels incendis”.

La institució empordanesa també lamenta tant les víctimes mortals i ferits que ha causat l'incendi com les pèrdues de béns materials i bestiar, i la pèrdua del paisatge que ha viscut la comarca.

Renunciar als parcs eòlics

En el comunicat, que té nou punts, la Iaeden exposa que la comunitat científica recomana el mínim d'intervenció possible a la zona durant els propers anys i, per tant, davant del desastre territorial que s'ha viscut, reclamen que “es retirin tots els projectes de parcs eòlics que hi havia previstos en aquesta zona”.

També agraeix la tasca dels bombers, ADF, agents rurals i altres cossos de l'administració pública en l'extinció de l'incendi, i dóna suport a les demandes dels sindicats de bombers contra les retallades que s'han fet. “No es poden retallar serveis bàsics, com per exemple els auxiliars forestals, els guaites, l'equipament, els bombers, etc.”, sosté. “Amb aquest foc ha tornat a quedar clar: els necessitem al 100%”, afirma. D'altra banda, també lamenta el dany ecològic que ha provocat el foc, especialment en comunitats animals. Pel que fa a la comunitat vegetal, constata que una gran part de la zona afectada és de matollar, alzina i suro, que es regeneren de manera natural amb certa facilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona