Urbanisme

La Generalitat aprova el polèmic pla de la Granvia

El PDU preveu transformar un 8% de l'Hospitalet, amb inversions que sumen 176 milions

El parc de Can Trabal tindrà 30 ha, tres més de les previstes d'entrada

ERC estudia accions legals contra el pla

La Generalitat va donar ahir el llum verd definitiu a la controvertida reforma de la Granvia de l'Hospitalet, qüestionada tant per la plataforma ciutadana No Més Blocs com per nombrosos grups polítics, entre els quals, ERC, soci minoritari del govern català, amb l'argument que es tracta d'una operació especulativa que posa en risc la zona agrària de Can Trabal. Malgrat l'alt grau de rebuig concitat, que dilluns es va traduir en una protesta davant del Departament de Territori, la comissió de Política Territorial i Urbanisme de Catalunya (CPTUC), depenent del Departament de Territori, va aprovar ahir el darrer informe favorable al denominat pla director urbanístic (PDU) Granvia-Llobregat, el que equival a una aprovació definitiva a falta ja només que la firma del conseller Josep Rull la formalitzi.

El pla, segona fase del cobriment de la Granvia al seu pas per l'Hospitalet, preveu transformar un quilòmetre lineal de l'avinguda, des de la ronda Litoral fins a la rambla Marina. El projecte, que afectarà una àrea de 105 hectàrees, aproximadament el 8% de la superfície del municipi, inclou el cobriment parcial de 400 metres lineals del tronc central de l'autovia C-31. Com quan es va fer la primera transformació de la Granvia i es va construir la plaça d'Europa, l'operació permetrà guanyar espais, que aquest cop han de servir per connectar l'hospital de Bellvitge i l'oncològic Duran i Reynals, fet que generarà un gran pol biomèdic, a més de guanyar una nova façana urbana i consolidar un gran parc a la zona de Can Trabal, que finalment tindrà 30 hectàrees, 3 més de les previstes quan al juliol es va aprovar inicialment el PDU. És la principal novetat en un pla que va rebre 137 al·legacions, gairebé un centenar de provinents de la plataforma crítica No Més Blocs, que sempre ha advertit que l'edificabilitat prevista a la zona, de gairebé 1,2 milions de metres quadrats de sòl amb altures permeses de fins a 24 plantes, es traduirà en la construcció d'una vintena llarga de grans gratacels.

El projecte preveu inversions que sumen 176 milions, però cap ni un sortirà de l'administració, sinó dels “aprofitaments econòmics dels diferents espais, segons va explicar l'alcaldessa de l'Hospitalet, la socialista Núria Marín, que va anunciar l'aprovació mà a mà amb Rull. “Volem continuar la història d'èxit de la primera part del cobriment de la Granvia, recosint l'espai, creant ciutat nova i activitat econòmica, amb uns estàndards de qualitat ambiental molt grans”, va dir el conseller. Marín va anunciar que al setembre s'obrirà un procés participatiu “per definir com ha de ser el parc i quins usos han de tenir els tres equipaments” previstos a les masies de Ca l'Esquerrer, Can Trabal i Cal Masover Nou, que es rehabilitaran.

L'aprovació definitiva va suscitar reaccions ahir mateix. El grup municipal Canviem, integrat per ICV, EUiA i Pirates, va demanar ahir la nul·litat de l'aprovació provisional, el tràmit formalitzat dilluns, per un defecte de forma, i ERC de l'Hospitalet va acusar Rull i Marín d'haver optat “per la unilateralitat” en lloc de pel consens i va anunciar que estudia accions legals “per preservar la totalitat de Cal Trabal i evitar l'edificació en aquest espai”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona