Urbanisme

Avinyonet de Puigventós recupera el castell de la Comanda Hospitalera

Les obres han descobert l’antic fossar de defensa, que es deixarà obert amb un pas cap a l’església

L’Ajuntament vol situar-hi un centre d’interpretació

El nucli antic d’Avinyonet de Puigventós està immers en les obres de restauració del castell de la Comanda Hospitalera, una construcció que, segons els arqueòlegs, es remuntaria a la segona meitat del segle XIII, quan el castell (documentat des del segle XI) va ser entregat a l’orde de l’Hospital per part del rei. La consolidació del que era la Comanda Hospitalera s’està duent a terme a través del servei de monuments de la Diputació de Girona i ja està en la segona fase d’aquestes obres. Arran d’aquesta rehabilitació, s’ha descobert l’antic fossar que a principi del segle XV es va construir per defensar el castell, just a davant de l’església. Les troballes recents es condicionaran i s’integraran en l’espai de la plaça de l’Església

L’alcaldessa, Júlia Gil, explica que les obres en curs permetran adequar tota aquesta zona del nucli, deixant el fossar obert amb una passarel·la per anar a l’església, tal com es va plantejar sis segles enrere. Quan tot estigui arranjat, el terra de la plaça quedarà marcat amb unes llambordes diferents per diferenciar fins on arribava l’antiga Comanda Hospitalera i deixar constància de quina podia haver estat la planta original de l’edifici, ja que part de la construcció es va eliminar i enretirar posteriorment.

Centre d’interpretació

A banda de l’ordenació del sector, l’alcaldessa avança que quan tot estigui fet, la voluntat de l’Ajuntament és crear un centre d’interpretació del patrimoni local en aquest espai. “No és massa gran, però s’hi podrien fer dues plantes diàfanes on és pugui explicar la història del nostre municipi: tenim una vil·la romana al Mas Pau, la part medieval amb el Castellot, l’església i la Comanda. Una altra part significativa del nostre territori és la Garriga d’Empordà, amb les barraques de pedra seca, i tot aquest patrimoni es podria explicar i promoure en aquest centre d’interpretació”, diu Gil.

Per l’alcaldessa, tant les obres de restauració en curs com el projecte de centre d’interpretació s’emmarquen en la voluntat del consistori de potenciar el poble com a atractiu turístic, una activitat que ja existeix amb cases de turisme rural implantades al municipi, i que també voldrien reforçar amb la futura reobertura del centre de treball cooperatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona