Urbanisme

Amenaçat pel foc

Extens i pràcticament sense població, aquest espai inclòs als barris de la ciutat de Girona, fins a tocar el santuari, està format bàsicament per bosc i els incendis estiuencs són la principal amenaça

És, amb diferència, el barri més extens de la ciutat amb 10 km². Abraça l’àmbit vinculat al massís de les Gavarres, des de Sant Daniel fins al límit del terme municipal proper al santuari dels Àngels.

Molt poc poblat, amb el bosc mediterrani ocupant bona part de l’espai, ha tingut de sempre el foc com a principal amenaça. Un malson de cada estiu que l’any 1983 va calcinar la pràctica totalitat de la muntanya, arribant a les portes de la ciutat i obligant a fer nombrosos desallotjaments. Tot i que les tasques de prevenció d’incendis s’han incrementat notablement, tothom creua els dits a l’estiu i la memòria dels incendis més virulents es manté en el record.

Pertany a Sant Martí Vell, però la proximitat amb la ciutat fa del santuari dels Àngels el santuari dels gironins. A part d’altres accessos (des de Sant Martí Vell, Quart, Llambilles, Madremanya, etc.), des de Girona es pot iniciar la ruta des de la Torre Gironella, o des de Sant Pere de Galligants, travessant la vall de Sant Daniel, on, abans d’arribar a la plaça de les Sardanes, es trenca a la dreta, punt en què s’inicia la presència dels indicadors que permanentment van mostrant l’itinerari a seguir. Situat a 484 metres d’altura aquesta caminada va lligada a l’imaginari gironí, ja sigui per devoció religiosa o per plaer.

Els atractius naturals d’aquest espai són evidents. Si en altres èpoques proporcionava nombrosos productes forestals als gironins, avui els ofereix esbarjo.

Entre els punts d’interès d’aquest espai volem destacar la Casa de les Figues, on la llegenda assegura que tirant unes pedres a una alzina propera tenies matrimoni assegurat. Per la part gastronòmica citarem un restaurant a peu de carretera i la cuina del santuari, que, tot i que no pertanyen al terme de la ciutat, són prou coneguts pels gironins.

La muntanya de Girona

La Casa de les Figues, punt d’arribada i de sortida de nombroses rutes a peu, on s’assegurava, temps enrere, que el llançament de pedres a una determinada alzina era garantia de matrimoni. Al costat, la carretera de la pujada als Àngels, via tortuosa que durant molts anys va fer les delícies dels aficionats als ral·lis automobilístics, al tram que passa per davant del restaurant de Can Mascort, molt popular entre els gironins per les seves delícies gastronòmiques. A sota, una imatge d’un espai on el bosc té una presència permanent, un bosc que antigament proveïa de productes forestals els gironins i ara els ofereix esbarjo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona