Urbanisme

Jornada de reflexió a l’Escala sobre el pas “de poble a ciutat”

El debat, que inclourà des de l’urbanisme fins al turisme o la cultura, pretén ser extrapolable a altres municipis

L’Escala té un padró de 10.400 veïns però a l’estiu són gairebé 80.000. Més enllà de les xifres estadístiques pròpies de l’estacionalitat, l’Escala vol reflexionar sobre el moment de canvi que està vivint en el pas “de poble a ciutat”, tenint en compte “els equipaments i serveis creixents”.

L’alcalde del municipi, Víctor Puga, va presentar ahir, acompanyat del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, la jornada que es farà a l’Escala el divendres 1 de febrer amb la voluntat de valorar tots els reptes de canvi. Víctor Puga va assenyalar, però, que és un debat que “va més enllà de l’Escala”, extrapolable a altres municipis.

Microcomarques

Sobre el pes que “pobles grans” tenen en un àmbit geogràfic pròxim, el president de la Diputació, Miquel Noguer, va posar l’exemple de les “microcomarques” amb casos concrets com Besalú, amb una àrea d’influència als pobles de l’entorn com poden ser Maià de Montcal i Beuda, “o fins i tot la Vall de Ribes o Camprodon”.

L’Escala ja va fer un primer simposi el juny del 2014, Planificació, turisme i territori: la regeneració urbana en municipis turístics costaners. Les conclusions de fa cinc anys van ser el repte de trencar la frontera entre residents i turistes, i la necessitat d’apostar per un sistema urbanístic més integrador i sensible.

LA FRASE

Estem en un moment de canvi i això exigeix pensar el model dels nostres pobles i ciutats
Víctor Puga
ALCALDE DE L’ESCALA

Sessió en forma de cinc diàlegs

La jornada es durà a terme el divendres 1 de febrer i és organitzada per l’Ajuntament de l’Escala, amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a la demarcació de Girona, la Diputació de Girona, la Universitat de Girona i la Fundació Jordi Comas Matamala.

La reflexió sobre el pas de poble a ciutat es farà en forma de diàlegs des de les perspectives de l’urbanisme, la governança, el turisme, el paisatge i la cultura. La jornada, que començarà a les 9 h, inclourà una introducció a càrrec de l’historiador i exalcalde de Girona Joaquim Nadal. Cadascun dels cinc temes s’abordarà amb dos interlocutors i un moderador, amb l’objectiu de crear un debat dinàmic. Entre els participants hi haurà Carles Llop, Itziar Gonzàlez, Joan Nogué, Pere Macias, Oriol Nel·lo, Llàtzer Moix, Carles Duarte i Gemma Sendra, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona