Urbanisme

Girona té pendent un 29% de les obres previstes per al 2018

El govern de la ciutat ha acabat o està executant el 59% de les accions incloses en el pla d’obres 2018-19

Hi ha alguns projectes que s’han de replantejar i d’altres que s’han modificat o descartat

El pla d’obres preveia per al 2018 una seixantena d’accions

Girona té pendents una vintena d’obres que s’haurien d’haver començat a fer l’any passat, segons es preveia en el pla d’obres 2018-19 que el govern va presentar el desembre del 2017. Aquest pla incloïa una llista de 69 projectes, vuit dels quals es preveia redactar el 2018 i la resta (61) que se’n comencessin a executar ja els treballs també l’any passat. Segons dades actuals de l’Ajuntament de Girona, d’aquests 69 projectes, n’hi ha 41 en què s’ha complert (el 59% del total) i 20 en què no (el 29% del total). Els altres vuit s’han de replantejar, s’han modificat, descartat o executat parcialment.

Projectes pendents

Entre els 20 projectes que estan pendents, destaca el cas de la construcció del pavelló de l’escola Cassià Costal. Es va fer una primera fase de cobriment de la pista el 2018 i quan es va obrir es va destacar que el 2019 es faria la segona fase per tancar-ho i convertir-ho en pavelló (tot i que al pla d’obres aquesta segona fase també es preveia per al 2018). Actualment ni tan sols s’ha començat a redactar el projecte. Tampoc s’ha començat a redactar ni la creació d’un nou lavabo públic al Barri Vell ni els enderrocs del carrer de l’Acàcia, a la Font de la Pólvora, per esponjar la zona. En aquest segon cas, el consistori explica que falta adquirir tota la propietat.

També hi ha sis obres que s’haurien d’haver començat l’any passat i de les quals ara s’està redactant el projecte. Destaca la rehabilitació de l’antic edifici de la UNED, la segona fase de la reforma del carrer de la Punta del Pi i la reforma del carrer del Carme entre la plaça de Catalunya i el carrer de Vista Alegre.

Pel que fa als onze projectes que ja estan redactats i que només cal treure’n les obres a adjudicació, destaca el cas de la reforma de la Casa Pastors, que l’Ajuntament precisa que es traurà a concurs passat l’estiu. També la marquesina del parc Central, la reforma de la plaça dels Germans Sàbat, la remodelació del carrer del Riu Freser i l’obra de l’edifici de La Volta a la plaça de l’Assumpció s’han de treure a adjudicació abans de finals d’any i tenir les obres acabades el 2020, ja que fa uns mesos es van declarar inversions financerament sostenibles. Aquest també és el cas de la continuació del carril bici al Pla de Domeny, que s’està redactant ara tal com es preveia.

També cal tenir en compte que hi ha dos projectes pendents d’expropiacions (la urbanització de la cruïlla del Montessori i la remodelació del camí de la Font del Bisbe) i dos en què la responsabilitat no és només del consistori: la reforma de la plaça d’Espanya que ha de finançar Adif i la reforma de la biblioteca de la Casa de Cultura, que es fa amb la Diputació i la Generalitat.

Replantejats

Fonts del consistori també expliquen que hi ha quatre projectes que estan pendents d’un replantejament (la reforma del carrer d’Andreu Tuyet, l’adequació del camp de futbol del Puig d’en Roca, La Sopa i l’ampliació de l’aparcament del Mas Gri) i dos que s’han executat parcialment: la millora dels lavabos públics (s’ha fet en els de Santa Eugènia però no el de la Rambla) i el pla de millora de Torre Gironella i PE de les Pedreres.

A més, s’ha descartat el soterrament de la riera de can Punxa per un tema de l’Agència Catalana de l’Aigua i es va haver de modificar el projecte de la reforma del carrer de Canalejas, en no rebre una subvenció a la qual s’aspirava. S’ha fet un projecte més petit, que ja s’ha executat.

Realitzats

Pel que fa als 41 projectes en què s’ha complert, hi ha 8 en què les obres ja s’han acabat, 29 en què estan en marxa i 4 que s’han redactat o estan redactant-se (que és el que es preveia).

Entre les 8 obres que s’han acabat, destaca la construcció del pont del Dimoni, el camí escolar de l’Escola Annexa-Joan Puigbert, l’adequació d’un pàrquing per a autocaravanes a Domeny i el menjador social del Mercadal.

També cal dir que de les 29 obres que estan en marxa n’hi ha moltes que, de fet, han començat aquest 2019 i no el 2018. Aquest és el cas, per exemple, de la reforma del Modern, de la reurbanització de la cruïlla Cardener-Reggio Emilia, de l’ampliació de voreres a la travessera de Santa Eugènia i de les reformes dels carrers de la Muntanya i Cardenal Margarit. De fet, n’hi ha dues més que comencen just ara: la reforma del carrer de la Creu (que va començar dilluns) i el cobriment de la pista de Fontajau (que ja està adjudicat i arrencarà aquest juliol).

LES XIFRES

20
obres
que estava previst que es comencessin a executar l’any passat encara no s’han començat a realitzar.
41
projectes
s’han complert: 8 ja estan acabats, 29 s’estan fent i 4 estan redactats o redactant-se (era el compromís).
8
projectes
no es pot considerar que s’han complert o incomplert perquè s’han de reformular o s’han fet a mitges.

Noves prioritats a la tardor amb terminis “més reals”

L.A

El nou tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Lluís Martí, avança que després de les vacances s’establirà “un nou ordre de prioritats” a l’àrea, que quedarà fixat dins del pla de govern que l’alcaldessa, Marta Madrenas, ja va anunciar que vol presentar al setembre. “Tindrem en compte el que ha quedat pendent o s’ha de replantejar i també el que es va proposar en el programa electoral i el que es vulgui fer de nou”, afirma Martí, que explica que no cal un pla d’obres, sinó que serà “un apartat dins del pla de govern dedicat a obres en què també es marcarà quines són més essencials”.

El nou responsable d’Urbanisme deixa clar que intentarà ser realista en els terminis tenint més en compte que “les exigències legals a la pràctica moltes vegades retarden l’execució, ja que exigeixen noves tramitacions o esmenes”, sobretot arran de la nova llei de contractes i la nova normativa de racionalització de l’administració de justícia. En aquest sentit apunta que “el pla d’obres 2018-19 era molt ambiciós, amb moltes obres”, i que aquestes exigències legals han fet que algunes tinguin “demores molt visibles”, cosa que a vegades pot ser “desesperant” tant per a la ciutadania com per al polític que tenia “la voluntat ferma que això es fes”. El seu interès, doncs, és combinar l’ambició amb el “pragmatisme”: “Que l’ambició no ens faci perdre de vista que les tramitacions són feixugues.” Així, explica que intentaran parlar de “terminis el més reals possible” per tal de no generar expectatives que no es puguin complir, sempre deixant clar que el govern pressionarà “al màxim” perquè el termini sigui “el més curt possible” complint amb la legalitat i que l’obra estigui ben feta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona