Urbanisme

Patrimoni

Primer, recuperar l’Odeon

El propietari troba “injust” que l’acusin d’especulador quan el seu objectiu, diu, és restaurar l’antic teatre de Girona

Condiciona el futur restaurant de la cadena König al projecte arqueològic que s’hi està executant ara

Els joves de La Forja Gironès que van ocupar aquest cap de setmana l’edifici de l’antic Teatre Odeon de Girona denunciaven la pèrdua del patrimoni històric a la ciutat amb la substitució del petit comerç i establiments emblemàtics per restaurants, molts pertanyents a grans cadenes. “En el fons, busquem el mateix objectiu”, reconeix Miquel Casals, propietari de l’espai, que actualment està immers en les obres de rehabilitació i estructurals de l’edifici. “El meu objectiu és tornar a tenir l’Odeon”, remarca. “La intenció és fer una recuperació tipològica de l’edifici i un estudi històric que ens permeti recuperar-ne la perimetria, tant les plantes i alçats com els acabats”, afirma l’arquitecta Maribel Fuertes, responsable dels treballs. “La feina és complexa, perquè no se’n conserven imatges, però el nostre objectiu és restituir-lo de la manera més semblant possible al que era”, afirma. Ara mateix s’està treballant en un estudi de l’edifici, que s’acabarà en un termini de dos o tres mesos, i permetrà conèixer com va arribar a ser l’Odeon, que Miquel Casals recorda que, més que un antic teatre, era una sala de ball. Les restes estan molt febles, perquè, entre altres factors, ha estat objecte de dos incendis. La fusta està molt delicada i les pintures del fons de l’escenari, que són originals, presenten un estat de conservació molt precari. En tot cas, tal com va avançar ahir el propietari, la setmana que ve comencen els treballs de consolidació de les restes per protegir-les. “Si comencessin les obres a l’edifici, tot el patrimoni es perdria”, adverteix l’arquitecta Maribel Fuertes. L’objectiu és que tot allò que es pugui recuperar quedi integrat en el futur equipament. “Les feines estan totalment encaminades a conservar-lo i recuperar-lo”, diu Fuertes, que afirma: “Què vindrà després? Ja ho veurem.” En aquest sentit, Casals assenyala que “el destí final no és clar”, tot i que reconeix l’interès dels amos de la cadena König, “igual que s’hi han interessat altres projectes”. “El que és segur que no serà és un bar de frankfurts”, afirma Casals, que convida primer a saber com acaben les tasques de restauració per conèixer el futur projecte: “No sabem si serà per a 400, 300 o 200 persones.” “L’alternativa de no fer res és la destrucció, perquè estructuralment està molt malament i convé actuar-hi”, conclou Casals.

L’organització política juvenil La Forja Gironès va ocupar diumenge de manera simbòlica l’antic Teatre Odeon, a la pujada de Sant Domènec de Girona, en protesta per la possible transformació del local en un restaurant. Els activistes van accedir al local a quarts de nou del matí i van penjar a la façana una gran pancarta en què es podia llegir: “Ni especulació, ni turisme massiu. Girona, per als que hi viuen.” Durant tot el dia es van fer activitats, com ara un debat sobre el model turístic i l’habitatge a Girona, que va tenir lloc a les escales de Sant Domènec, i un sopar popular. Els joves activistes van abandonar finalment l’edifici de matinada. L’ocupació no va ser més que un toc d’atenció i de denúncia davant dels problemes que viu la ciutat de Girona, sobretot pel que fa a l’habitatge i el turisme. En aquest sentit, el propietari de l’antic Teatre Odeon troba “injust” que l’acusin d’especulador quan el seu objectiu, diu, és restaurar l’antic teatre i recuperar així part del patrimoni de la ciutat.

Estat de conservació precari
Les restes estan molt febles, perquè, entre altres factors, ha estat objecte de dos incendis. La fusta està molt delicada i les pintures del fons de l’escenari, que són originals, presenten un estat de conservació molt precari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona