Urbanisme

Urbanisme

Regadius en lloc de xalets

El Pallars Jussà aparca els somnis immobiliaris i aposta per l'agricultura

Impulsen un pla de 1912 per estendre el regadiu a la Conca de Tremp

Si falla la construcció, sempre queda l'agricultura. El Pallars Jussà ha vist com el seu gran projecte de turisme massiu i de motor de transformació econòmica, el complex residencial, hoteler i d'esquí de la Vall Fosca, ha quedat a mig fer arran de la fallida de la promotora Fadesa-Martinsa, de la mateixa manera que també s'han aturat en sec els projectes de rehabilitació d'alguns pobles abandonats o mig abandonats que, amb l'alegria immobiliària de la dècada anterior, semblaven que eren a tocar.

Ara la comarca ha fixat la mirada en l'agricultura. Ahir la conselleria d'Agricultura va presentar davant d'uns 200 pagesos el projecte de concentració parcel·lària i transformació de regadiu de 4.634 hectàrees de la Conca de Tremp seguint el curs del Noguera Pallaresa entre els termes municipals de Talarn i Isona. Se'n beneficiaran uns 1.100 regants.

Es tracta d'un projecte pendent des de l'any 1912, quan es va fer l'embassament de la central hidràulica de Sant Antoni. En compensació per les terres inundades, la companyia elèctrica es va comprometre a facilitar una dotació d'aigua de regadiu per als pagesos de la zona. El projecte per estendre el regadiu a tota la Conca de Tremp es va començar a tramitar el gener del 2003 i no ha arribat fins ara la culminació del lent procés administratiu i de projecte. El conseller d'Agricultura Joaquim Llena, va anunciar ahir als pagesos i alcaldes de la comarca que el primer tram de canalització es posarà a licitació a mitjan novembre i que ja s'han destinat els primers 10 milions d'euros d'una obra que en costarà 103: una mica més del que va costar construir l'aeroport d'Alguaire. Els treballs podrien enllestir-se cap al 2015.

L'obra servirà per revitalitzar i fer augmentar la productivitat i l'eficiència de l'agricultura de la comarca i podria atreure indústria agroalimentària. El conseller va dir que la poderosa Corporació Alimentària de Guissona, propietària entre d'altres de la cadena Bon Àrea, estaria estudiant instal·lar allà una central transformadora.

“Tot això permet ampliar les varietats, la producció i obre noves oportunitats en una comarca en què altres sectors han rebut un cop important”, va explicar el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Xavier Pont. Víctor Orrit, alcalde de Tremp i delegat del govern a l'Alt Pirineu i Aran, també va destacar la importància de la transformació agrària de la conca perquè la comarca remunti econòmicament. Els pagesos ho van rebre amb satisfacció. És un vell projecte del qual molts ja n'havien sentit a parlar als seus avis. Els queda, això sí, la incògnita de quants diners hauran de pagar per l'obra un cop estigui enllestida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona