El preu d'obra nova va ser inferior en algunes zones al màxim de l'habitatge concertat

En mig any els constructors només es van acollir a la nova figura per afavorir la venda en 124 habitatges del Camp i l'Ebre

A l'Alt Camp, el Baix Ebre, la Conca de Barberà, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, el preu mitjà per metre quadrat útil va ser el 2008 inferior als 2.600 euros/m², que el Departament d'Habitatge va fixar com a preu màxim per a les capitals de 9 de les 10 comarques tarragonines, totes menys la del Tarragonès (vegeu gràfic). El resultat d'aquesta incongruència és que només 124 habitatges del Camp i l'Ebre, tant en el cas d'obres acabades com en construcció, van ser declarats com a concertats en el segon semestre del 2008, el primer amb vigència de la nova aposta de la política d'habitatge del govern. El comprador no té cap necessitat d'acollir-se a una figura de protecció –més enllà dels ajuts de fins a un 2% del total, no li permetrà revendre el pis a un preu superior al llindar fixat– quan ja pot arribar a comprar a un preu inferior en el mercat lliure i després tenir llibertat de maniobra. El promotor tampoc no es beneficia especialment d'aferrar-se al preu màxim que permet l'habitatge concertat quan el preu mitjà de mercat, en una situació de molta més oferta que demanda, pot ser igual o fins i tot inferior. Si ningú no hi guanya gairebé res, el resultat no sorprèn. El delegat del govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, admet el fracàs: «De vegades t'esprems el cervell, però hi ha coses que no surten perquè al mercat no hi ha aquesta necessitat.» El fracàs es fa més evident si es recorden els objectius del govern quan el consell executiu va donar llum verd a la mesura: el decret havia de permetre treure al mercat com a concertats uns 10.000 habitatges a Catalunya fins a finals d'any. El resultat va ser de només 1.054 pisos, més de la meitat (658) a l'àrea metropolitana de Barcelona. Amb tot, el govern preveu que la possibilitat d'acollir-se a l'habitatge concertat continuï oberta. De fet, acaba de fer efectiva la primera convocatòria d'ajuts.

A les comarques tarragonines, el mes de març passat hi havia habitatges existents declarats com a concertats a Constantí, Montblanc, Mont-roig del Camp, els Pallaresos, la Pobla de Mafumet, Roda de Berà, Sant Jaume dels Domenys, la Selva del Camp, Deltebre, Masdenverge, Móra d'Ebre, Roquetes, Sant Carles de la Ràpita, Amposta, Sant Jaume d'Enveja i Santa Bàrbara. És a dir, en la seva majoria municipis afectats pels excessos recents, on els promotors busquen desesperadament una sortida abans que els preus caiguin encara més. Si se n'analitza l'evolució durant l'any passat –van caure per primer cop en molt de temps ja sense tenir en compte l'IPC– a les principals ciutats, només Tarragona, amb prou feines Reus i la costa del Baix Penedès –al Vendrell també hi ha tres promocions d'habitatge concertat– van mantenir el terreny mínimament abonat perquè l'habitatge concertat tingués sortida. A Tortosa i Valls els preus van patir una davallada molt important, que els situava per sota dels 2.600 euros/m². A Tarragona, en canvi, encara van apujar els preus un 10% durant l'any passat, mantenint la mitjana per damunt dels 3.200 euros/m², el límit de l'habitatge concertat a la ciutat. Però el cas és que en uns llocs pels preus (Tortosa o Valls) i en altres perquè es manté una necessitat de primera residència (Tarragona o Reus) a què els constructors confien el seu futur, en cap de les quatre ciutats no hi ha ni un sol habitatge concertat.

Subvencions per fer front a la compravenda

El govern de la Generalitat va fer públics, la setmana passada, els primers ajuts a l'accés a habitatge concertat. Per a les persones que compleixin els requisits, l'ajut es traduirà en una subvenció a fons perdut del 2% del preu de l'habitatge per fer front a les despeses que genera la formalització de la compravenda. Els compradors d'habitatge concertat també poden obtenir un finançament preferencial que consisteix en préstecs hipotecaris a tipus fix a llarg termini (trenta o quaranta anys) i amb quotes creixents a l'1% anual. Els préstecs, a més, estan exempts de comissions. Al web del Departament de Medi Ambient i Habitatge hi ha la llista de tots els promotors que han obtingut la declaració d'habitatge concertat.

Cau més d'un 20% el preu del pis de segona mà

Un informe recent del portal Fotocasa i l'IESE Business School situava Tarragona com la demarcació on més havia caigut el preu de l'habitatge de segona mà de tot l'Estat entre el març del 2008 i el mateix mes del 2009. Els preus van baixar un 20,8% i només nuclis de la costa del Camp com ara Salou, Cambrils i Torredembarra apareixien entre els que menys davallada de preus van tenir, amb descensos del 3,2% al 7,4%. El preu mitjà del metre quadrat a la demarcació fa dos mesos era de 2.459 euros, amb una baixada del 3,1% respecte al desembre del 2008. Els municipis amb una caiguda interanual més forta dels preus són Calafell (-20,2%), el Vendrell (-18,9%), Sant Carles de la Ràpita (-13,2%), Cunit (-11,2%) i Mont-roig (-10,9%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona