Urbanisme

L'hotel abandonat de la Bisbal de Falset, al Priorat, passa a mans de l'ajuntament

Els socis de la construcció, ancorada al poble des de fa més de 20 anys, cedeixen la propietat als veïns

Havia de ser un hotel per acollir aquells turistes que volguessin dormir amb vistes a la serra del Montsant però la retirada de suport financer i la crisi immobiliària ho van aturar. Més de 20 anys després, l'estructura continua al capdamunt de la Bisbal de Falset, al Priorat. Ara, els socis han cedit l'estructura a l'ajuntament del poble, que deixarà que siguin els veïns qui decideixin què es fa amb la construcció. Segons l'alcalde del municipi, Sergi Masip, la idea és esperar “un temps prudencial” per si surt alguna fundació disposada a acabar l'obra per engegar un projecte de tipus social. “Si d'aquí a mig any no ha sortit ningú, s'enderrocaria”, ha dit el batlle, que ha assegurat que “el que prevaldrà és la veu dels veïns”.

El projecte d'hotel va començar fa 22 anys de la mà de cinc socis del poble que, per diversos entrebancs, van deixar-ho estar quan les obres estaven a mig fer. L'estructura, però, continua coronant el poble, de poc més de 200 habitants. Després de tant de temps, l'ajuntament va demanar als cinc socis al final de l'any passat que fessin un estudi sobre l'estat de la construcció, que veien en “males condicions”. Un cop avaluat, es va determinar que calia posar tanques per impedir l'accés a la construcció, fins ara obert i “on podia prendre mal tothom”. En lloc de posar les tanques, els socis van decidir que “passaven la pilota” al consistori i que, finalment, fossin els veïns qui decidissin què se'n feia de l'estructura.

La voluntat de l'alcalde és que la decisió es prengui ràpidament i que l'estructura no s'estigui en aquestes condicions “ni un any més”. La proposta del consistori és esperar un temps prudencial per si alguna fundació s'interessa a acabar l'estructura o, si no, enderrocar l'edifici. “És un tema complex perquè després d'una vintena d'anys, la gent que deia que l'estructura feia mala imatge, ara diuen que, després de conviure-hi durant tant temps, és una pena si s'ha de tirar a terra”, ha explicat Masip. Amb tot, si algú decidís continuar davant amb l'edifici, haurien d'enderrocar tant sí com no l'última de les plantes de la construcció, que no s'adequa a les normatives urbanístiques.

Segons ha revelat l'alcalde de la Bisbal de Falset, l'ajuntament ha mantingut contactes amb diverses fundacions, com la Fundació Sant Pere Claver o la Fundació Pere Tarrés perquè impulsin un projecte de tipus social. Si les converses no són fructíferes, al consistori també li agradaria que es convertís en una casa de colònies. “Seria una gran cosa si es pogués aprofitar i donar tres o quatre llocs de treball al poble”, ha dit l'alcalde, que ha explicat que la majoria de joves marxen del poble a treballar a Reus, Tarragona o Lleida perquè l'activitat del municipi està centrada en l'agricultura. “Estaria bé que poguéssim diversificar”, ha assenyalat.

D'altra banda, l'ajuntament no acceptaria qualsevol tipus de proposta per tirar endavant la construcció i, en principi, rebutjaria que es tornés a parlar d'instal·lar un hotel.

“El que digui la majoria”

Masip ha explicat que els veïns de la Bisbal de Falset ja han estat consultats amb anterioritat per decidir què es fa al municipi i el consistori mai pren les decisions de manera unilateral.

“Sempre fem una reunió amb els veïns i d'allí se surt amb un consens”, ha assegurat el batlle, que ha remarcat que gairebé tots solen compartir la mateixa visió sobre un tema en concret. “Per això no ens barallarem”, ha dit Masip, que ha assegurat que està “molt satisfet i orgullós” perquè la qüestió s'ha pogut desencallar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona