Medi ambient

Reserva a mitges

Les Terres de l'Ebre podran ser declarades reserva de la biosfera, excloent l'àrea nuclear d'Ascó

Després de més dos anys de feina i un primer intent frustrat, les Terres de l'Ebre tornaran a demanar enguany a la Unesco la declaració de reserva de la biosfera. No serà però per a tot el territori, sinó que l'àrea nuclear d'Ascó en quedarà exclosa tal i com va proposar el comitè consultiu internacional del programa Home i Biosfera de la Unesco l'estiu passat, quan va rebutjar la candidatura ebrenca. Ascó, Flix, Riba-roja d'Ebre, Vinebre, la Palma d'Ebre, la Torre de l'Espanyol i Garcia no figuren a la candidatura i en queda, per tant, també exclosa la reserva natural de Sebes, que actualment està fent els tràmits per aconseguir la Carta Europea de Turisme Sostenible. «Hem respectat al peu de la lletra totes les recomanacions que se'ns han fet, així que esperem que el pròxim mes de juliol la Unesco s'hi pronuncie de forma favorable», explica el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès. Amb tot, la Generalitat no desistirà i intentarà aconseguir més endavant l'ampliació de la reserva de la biosfera, per incloure la reserva de Sebes i la comarca del Matarranya, on té continuïtat el massís dels Ports. «La decisió d'excloure el nord de la Ribera d'Ebre no es basa en un criteri tècnic, perquè per la mateixa regla de tres hauria de descartar-se la presència de l'Ametlla de Mar a la reserva, per la seua proximitat a la nuclear de Vandellòs», sosté Pallarès. Així, si tot va com espera la Generalitat el 2013 s'obtindrà la declaració de reserva de la biosfera, que ja està aprovada pel comitè espanyol del programa Home i Biosfera, i el 2014 es començarà a tramitar la seua ampliació. «Ens decep molt quedar-ne al marge perquè a Sebes s'ha fet un esforç molt gran de conservació i integració amb la societat civil», assenyala Pere Josep Jiménez, del grup Natura Freixe, que gestiona l'espai natural. Unes 10.000 persones visiten Sebes anualment, en un entorn plenament industrial.

La supressió del nord de la Ribera d'Ebre no afecta, però, el contingut de la resta de la candidatura, que inclou a la zona nucli els parcs naturals del Delta i els Ports i el PEIN de la serra de Cardó; a la zona tampó, els espais de la xarxa Natura 2000, mentre que la resta del territori serà zona de transició. «La reserva de la biosfera de les Terres de l'Ebre ha de ser un referent en l'aportació de valor econòmic i social a la riquesa natural existent al sud del país», sosté el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que està convençut que la declaració contribuirà a la diversificació econòmica d'una de les àrees més deprimides. I també ho creuen així la majoria d'agents socioeconòmics que han donat suport a la candidatura. «Ens permetrà segmentar el turisme i arribar a aquells visitants que estan més conscienciats de la necessitat de conservar el medi», comenta el portaveu de l'Associació d'Empreses i Activitats Turístiques del Delta, Joan Capilla. Sense arribar a la massificació, la candidatura pretén fer créixer el sector turístic. El primari i l'agroindústria són dos sectors més que es poden beneficiar del reconeixement de la Unesco. «La reserva de la biosfera no implicarà més restriccions, perquè els arrossaires del Delta ja som els que més en tenim i menys fitosanitaris podem usar. Serà un segell que podrem posar a la nostra producció i que ens permetrà garantir els ajuts europeus», sosté el responsable del sector de l'arròs del sindicat agrari Unió de Pagesos, Dani Forcadell.

Canvi de criteris tècnics

L'accident nuclear de Fukushima ha fet canviar els criteris del comitè internacional del programa Home i Biosfera de la Unesco i ara deixa clar que la reserva de la biosfera no és compatible amb l'energia nuclear. A les Terres de l'Ebre hi ha dos dels vuit reactors de tot l'Estat i la Unesco no ha acceptat que s'incloguessen al programa, tot i que quan es va començar a tramitar la candidatura semblava que no hi hauria problemes ni tan sols amb la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.