Medi Ambient modificarà el pla especial dels aiguamolls de l'Empordà per l'oposició del territori

El departament considera irrenunciable la connexió entre els parcs naturals

El director territorial de Medi Ambient a Girona, Emili Santos, va fer aquestes declaracions en el marc de la presentació del llibre que commemora els 25 anys del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, fet per Albert Roca [vegeu contraportada]. Durant l'acte, Santos va parlar de l'esborrany de pla especial que ha elaborat el seu departament dient que és «un pla ambiciós que més enllà de com s'hagi pogut explicar a ningú se li escapa la necessitat de tirar-lo endavant». Sobre l'oposició del territori liderada per pagesos i alcaldes, el director territorial va assegurar: «Estic convençut que podrem redreçar les coses.»

Interrogat després de l'acte sobre aquesta qüestió, Santos va avançar que s'està modificant la idea inicial i que tindran una nova proposta abans que acabi aquest mes. «El que hem posat sobre la taula és un pla que tècnicament és el millor possible pel que fa a la protecció de l'espai. Diríem que és un pla de màxims i que es pot retocar. Tot i això no és qüestionable que hi ha d'haver una connexió amb el futur parc del Montgrí, amb l'Albera i amb el cap de Creus.» Santos va explicar que espera poder arribar a un acord amb el territori al setembre i que el tema quedi tancat.

Ahir també es van pronunciar sobre aquesta qüestió els alcaldes de Sant Pere Pescador i Castelló d'Empúries, Jordi Martí i Salvi Güell. Tots dos van coincidir a destacar el paper indubtable que tenen els Aiguamolls en el seus municipis i que després de 25 anys cal una reflexió sobre com s'ha portat la gestió del parc. Martí va alertar que la gent del territori «no veu els Aiguamolls com un valor afegit» i que cal fer pedagogia. Güell va defensar que es pugui parlar amb llibertat sobre el pla especial i va confiar que s'arribarà a un acord que sigui «bo per al territori». També el diputat de Medi Ambient a la Diputació, Josep Maria Rufí, també alcalde de Torroella, va parlar de projectes de parc natural, en aquest cas, del parc del Montgrí, que va celebrar que es desencalli aviat.

LES DADES

Els pobles
Castelló d'Empúries
Sant Pere Pescador
Roses
L'Armentera
Vila-sacra
Torroella de Fluvià
Palau-saverdera
Peralada
Riumors
Pau
Vilajuïga
Fortià
Pedret i Marzà
Vilamacolum
Ventalló
L'Escala
La superfície actual
4.792 hectàrees
La superfície proposada
9.892 hectàrees
Àmbit marítim
5.891 hectàrees
Inversió prevista
1,57 milions d'euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.