Administracions

L'IBI dels solars, sota sospita

Una sentència obliga a tornar l'import mal aplicat a solars buits del 2013 i el 2014 a Sant Cugat

25 municipis més apliquen el mateix càlcul erroni a l'ordenança

Molts consistoris han aplicat un IBI massa alt a solars sense edificar

L'impost sobre béns immobles (IBI) amb un tipus diferenciat que s'aplica sobre els solars sense edificar en diversos municipis catalans està sota sospita, ja que dues sentències de la secció primera de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) anul·len l'article que estipula aquest gravamen a l'Ajuntament de Sant Cugat de les ordenances fiscals del 2013 i el 2014. A efectes pràctics, això significa que el consistori haurà de tornar els diners ja liquidats que va cobrar al propietari que va impugnar l'article les dues vegades, amb els interessos corresponents, però també que de cara a l'any 2015 haurà de modificar l'ordenança i no comptar amb aquests ingressos.

El termini per impugnar les ordenances fiscals del 2014 a Sant Cugat acabava avui, però la sentència obre el camí perquè propietaris de solars sense edificar de fins a 25 municipis més que apliquen un IBI diferenciat ho puguin fer, depenent de cada cas en concret, segons explica Àlex Subirachs, de Subirachs Advocats, el bufet que ha portat el cas de Sant Cugat. Subirachs comenta que ja fa tres anys que adverteix les administracions de l'escletxa legal sense que li facin gaire cas fins que han arribat aquestes sentències. L'advocat porta casos similars a Sant Pere de Ribes, Sant Fost de Campsentelles i Sitges, entre d'altres, però adverteix que altres municipis com Abrera, Arenys de Mar, Argentona, Balsareny, Castellar del Vallès, Collbató, Lliçà d'Amunt, Molins del Rei, Montcada i Reixac, Sallent, Sant Boi de Llobregat, Sant Celoni, Sant Llorenç d'Hortons, Sant Martí Sarroca, Sant Sadurní d'Anoia, Sant Vicenç dels Horts, Santa Maria de Palautordera, Terrassa, Torrelles de Llobregat, Vallgorguina, Vic i Viladecans han fet previsions d'ingressos idèntiques per aquest concepte de l'IBI que ha anul·lat el TSJC en les dues sentències del 10 d'abril (ordenança del 2013) i del 6 de juny (ordenança del 2014). I el consistori santcugatenc no ha presentat cap recurs de cassació al Suprem, conscient que perdria.

El fet que explica l'anul·lació d'aquest tribut sobre els solars buits és que el reial decret 1020/1993 –marca els quadres de valors del sòl i construccions per determinar el valor cadastral dels béns immobles– possibilitava que els ajuntaments apliquessin en immobles urbans (indústries, aparcaments, comerços, oficines...), menys els d'ús residencial, un tipus impositiu de l'IBI diferenciat, que és més elevat que el general. Només el podien aplicar en el 10% dels immobles urbans amb més valor cadastral d'aquest tipus d'usos. En el cas de Sant Cugat, el tipus diferenciat pot arribar a l'1,04%, mentre que el general és del 0,485%. Als ajuntaments se'ls dóna la potestat de fixar aquests marges en els immobles urbans i Sant Cugat, com molts altres, va aplicar l'1,04% als solars sense edificar quan no ho podia fer.

I això va passar en tants municipis perquè la Direcció General del Cadastre va fer una instrucció interna en què establia com a possible aplicació del tipus diferenciat aquests solars sense edificar i, a més, les oficines de recaptació i gestió de tributs de la Diputació a diversos municipis van donar difusió a aquest nou ús del tipus diferenciat i els consistoris el van aplicar a partir del 2013.

El TSJC, però, dóna la raó a les argumentacions de Subirachs, en representació de l'empresa propietària dels terrenys, i estipula que la instrucció que va donar la Direcció General del Cadastre no tenia rang de llei i no podia modificar un reial decret, que tampoc considera que es pugui aplicar el tipus impositiu diferenciat als solars sense edificar.

La sentència obligarà a tornar la part de liquidació de l'IBI del 2013 i el 2014 als propietaris dels terrenys, concretament la diferència entre el 0,485% del tipus general i l'1,04% del diferenciat, és a dir, més de la meitat del que havien ingressat, quantitat a la qual s'hauran d'afegir els interessos generats. Però hauran estat de sort pel fet que cap altre dels propietaris d'aquest tipus de solars sense edificar al municipi ha impugnat aquest article de les ordenances.

I, com explica Subirachs, no a tots els municipis tenen valors cadastrals tan alts com els de Sant Cugat (2005), però sí que n'hi ha que han aplicat tipus diferenciats que dupliquen els generals i que poden deixar d'ingressar el 2015, fet que suposarà fortes sotragades en els pressupostos municipals, com és el cas de poblacions com ara Balsareny, Montcada i Reixac, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Sadurní d'Anoia i Sant Vicenç dels Horts.

1,7
milions
d'euros deixarà d'ingressar Sant Cugat en concepte d'IBI el 2015 si aplica el tipus impositiu general.
26
municipis,
comptant Sant Cugat, han aplicat un tipus d'IBI equivocat als solars sense edificar.

Menys ingressos, en espera que es modifiqui el decret

Les sentències de Sant Cugat tenen precedents: els tribunals ja n'havien dictat d'altres, amb els mateixos arguments, contra els ajuntaments d'Aragó (2006), Madrid (2010) i Granada (2013). Tot i això, la Diputació de Barcelona ha continuat difonent la conveniència d'aplicar el tipus impositiu diferenciat als solars sense edificar, explica l'advocat Àlex Subirachs. L'Ajuntament de Sant Cugat espera que la Direcció General del Cadastre insti a fer una modificació del reial decret per regularitzar la situació. Fins aleshores, però, i com va reconèixer en el ple del maig Carles Brugarolas, tinent d'alcalde d'Economia, hauran de modificar l'ordenança del 2015, ja que hauran de pressupostar que als solars sense edificar se'ls apliqui el tipus impositiu general, fet que suposarà ingressar 1,7 milions d'euros menys a les arques municipals, segons va comentar oficialment el consistori. Altres fonts creuen que pot superar els cinc milions. Només el 2104, Sant Cugat preveu ingressar en concepte d'IBI més de 48 milions d'un pressupost de 122,7 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona