Medi ambient

AE-Agró tapona el canal de la Casa Penya de Sagunt

Aquesta actuació beneficia les collites d'estiu i la reproducció de la fauna protegida que habita a la reserva de la Finca de Penya

Ahir dimarts, 3 de març, Acció Ecologista-Agró va fer un nou pas per a resoldre els conflictes d'interessos a la Marjal d'Almenara, on els ecologistes gestionen unes 60 hectàrees d'alt valor mediambiental amb la fórmula de la custòdia del territori.

AE-Agró ha pres la iniciativa i ha tancat el canal de la Casa Penya (Sagunt, Camp de Morvedre), on ha dipositat dos camions de terra marjalenca. Aquesta actuació, a més a més de beneficiar a les collites d'estiu dels agricultors de la partida del Reialenc i La Closa (Benavites, Camp de Morvedre), permetrà a AE-Agró controlar i mantindre constant el nivell de l'aigua a la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya, especialment durant el període de reproducció.

Com tots els anys quan arriben els últims dies de l'hivern, els agricultors de la partida del Reialenc i La Closa (Benavites, Camp de Morvedre) han començat a eixugar la Marjal d'Almenara per a plantar les seues collites d'estiu. Estos treballs cada vegada són més difícils, ja que any rere any resulta més complicat tirar l'aigua a la mar, perquè la goles es taponen i com a resultat s'inunda temporalment la zona sud de la marjal més del necessari.

La solució definitiva per a este conflicte d'interessos passa per instal·lar una estació de bombeig i tirar l'aigua amb un by-pass a la mar, com s'ha fet des de temps immemorials.

Tanmateix, fins que arriba eixe moment, Acció Ecologista-Agró ha pres la decisió de taponar el canal de la Casa Penya (Sagunt, Camp de Morvedre). Amb esta mesura, posada en marxa este dimarts 3 de març i per a la qual han sigut necessaris dos camions de terra marjalenca, ajuden a trencar el cavalló de terra que bloqueja la gola.

Així afavoreixen l'eixugó agrícola, un procés clau que suposa una revolució de fauna ornítica. A més a més, tancar esta séquia permet a AE-Agró mantindre un nivell constant d'aigua per a l'època de reproducció en la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya, que està baix la custòdia del territori dels ecologistes i on hi ha espècies protegides com el fumarell de galta blanca (Chlidonias hybridus) o la tortuga d'estany europea (Emys orbicularis).

Cal destacar que, a pesar de bloquejar este canal, es manté operativa l'antiga séquia de Corella, ubicada també junt a la Casa Penya. Aquesta séquia disposa de dos comportes, una vertical i una de ventalles, molt mes fàcils de gestionar, i habitualment porta l'equivalent als mínims ambientals per al pas de tota la fauna aquàtica de la marjal.

La decisió de taponar el canal de la Casa Penya ha sigut una iniciativa d'AE-Agró que ha comptat amb el consens de les diferents administracions i entitats implicades en la gestió d'este lloc estratègic de la Marjal d'Almenara: el Consell Agrari de Sagunt, els agricultors de la partida del Reialenc i La Closa i la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient. A més a més esta actuació ha comptat també amb la col·laboració de l'empresa Inferco, que gestiona les Torberes d'Almardà i que ha facilitat la terra marjalenca per a bloquejar la séquia.

Amb aquesta iniciativa consensuada, AE-Agró fa un nou pas per a convertir-se en un referent clau en la correcta gestió mediambiental en una zona humida tan complexa com és la Marjal d'Almenara, on els ecologistes custodien pam a pam unes 60 hectàrees d'alt valor natural en diferents punts estratègics d'este aiguamoll, que forma part de la Xarxa Natura 2000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia