Infraestructures

Vila diu que l'Estat ha d'ajudar TP Ferro a refinançar-se

El conseller admet que la Generalitat només pot fer d'espectador però destaca que la situació és crítica

El conseller de Territori, Santi Vila, demana a l'Estat que ajudi TP Ferro a refinançar-se i planteja que Foment estudiï un nou ajust de la concessió al túnel del Pertús. Pel que fa a la notícia publicada ahir en aquest diari segons la qual TP Ferro (l'empresa concessionària que gestiona el tram transfronterer del TAV) ha presentat preconcurs de creditors, el conseller considera que la situació “és crítica” perquè està en joc la “competitivitat” de tot el corredor mediterrani. Vila, tot i admetre que la Generalitat només pot fer d'espectador en aquest conflicte, constata que “hi ha un coll d'ampolla que es diu pas dels Pirineus” i demana que “l'administració competent permeti que el refinançament amb els bancs es pugui fer, si és que és possible”.

TP Ferro (empresa francoespanyola constituïda per Eiffage i ACS) es va encarregar de construir la infraestructura de l'alta velocitat entre Figueres i Perpinyà, incloent-hi el túnel de l'Albera. L'obra va costar uns 950 milions que es van finançar entre subvencions de les administracions i préstecs que va contractar TP Ferro.

El conveni preveia que la constructora recuperaria la seva inversió cobrant un peatge a cada comboi del TAV que passaria pel túnel de l'Albera; com que no hi passa el nombre de trens previstos, l'empresa no pot fer front al deute amb els bancs, que venç el 31 de març. El deute acumulat s'avalua entre 360 i 400 milions d'euros.

Amb la fase de preconcurs de creditors que ha iniciat, TP Ferro disposa ara d'un termini suplementari de tres mesos per renegociar el deute. Les negociacions, que ja estan en curs des del 2013, es fan a tres bandes, entre la constructora, els bancs i els estats francès i espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia