Medi ambient

Medi Ambient

Ramats pasturant contra el foc al bosc

La pastura d'ovelles i cabres ajuda a mantenir net el sotabosc i evitar grans incendis en zones forestals

Els pastors poden gaudir de més i millors extensions perquè els seus ramats es puguin alimentar

Un estudi tècnic determina la idoneïtat de la introducció del ramat a la zona

Ramats d'ovelles i cabres com a eines de prevenció dels incendis forestals. Aquesta és la iniciativa que a la comarca de l'Alt Camp estan impulsant l'Ajuntament de Querol, conjuntament amb l'Associació la Gaiata, però també la Diputació de Tarragona als terrenys de la seva propietat que estan situats als boscos de Sant Sebastià del municipi d'Aiguamúrcia.

De fet, ha estat la mateixa Diputació que ha premiat amb 3.000 euros un projecte del consistori de Querol que consisteix en la introducció de ramats de cabres per fer manteniment de franges de protecció contra els incendis forestals a les zones de Montagut i la Plana d'Ancosa. La proposta no té sols un valor preventiu, sinó que, a la vegada, vol donar oxigen als ramaders a través de facilitar la silvopastura.

En “un entorn rural empobrit, envellit i amb poques expectatives de continuïtat i creixement”, assenyala el projecte guardonat de Querol, l'ús dels ramats per a la neteja del sotabosc ofereix possibilitats des de la “perspectiva d'implicació pedagògica, cultural i laboral a nivell local”. I, òbviament, esdevé una gran aportació per a la prevenció del incendis en un país on predominen grans masses forestals.

L'Ajuntament de Querol presenta una proposta mesurada amb un pla de pastura en què, abans que el ramat comenci a ocupar l'espai, un tècnic forestal analitza el terreny i determina les zones a pasturar, tenint en compte la proximitat d'allotjaments, corrals, tancats i punts d'aigua on abeurar, la càrrega ramadera, etc. A partir d'aquí, s'elabora un estudi tècnic previ que garanteix la idoneïtat de la introducció del ramat a la zona. També es proposen activitats d'educació agroambiental en els llocs on pastura el ramat. D'aquesta manera, els beneficis de la implementació de ramats al bosc són la millora del territori i la biodiversitat, la mitigació del risc d'incendi forestal, l'estalvi econòmic i per a l'activitat ramadera.

La Diputació actua en el mateix sentit a Aiguamúrcia, als boscos de Sant Sebastià i als boscos de la Font de la Figuera, on, per primer cop, pasturen ovelles. El projecte consisteix en el control del creixement del sotabosc mitjançant la pastura de bestiar oví, després de les tasques de neteja que ja s'hi han fet prèviament. L'actuació abasta més de 50 hectàrees de superfície del terme municipal en unes finques que es distribueixen entre el pla d'espais d'interès natural (PEIN) de l'albereda de Santes Creus i els boscos d'Aiguamúrcia.

Les autoritats dels dos ajuntament i de l'ens provincial han presentat recentment aquesta iniciativa. L'acte ha tingut també la presència del pastor Josep Ferré, del nucli d'Aiguamúrcia de les Pobles, que remarca com, mercès a aquest acord amb la Diputació, té molt més àmbit al seu abast, perquè les prop de 400 ovelles que pastura puguin alimentar-se.

“Estem apagant foc a través de la prevenció”, destaca la diputada delegada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona, Núria Crivillé. A la vegada que s'amplien opcions per a un sector castigat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona