Medi ambient

L'ACA cedeix un bosc de ribera de Foixà al Consorci del Ter

L'ens fluvial gestionarà i recuperarà mediambientalment l'espai, compartit amb el municipi limítrof de Colomers

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha deixat en mans del Consorci del Ter la gestió del bosc de ribera que creix al marge esquerre del meandre que el curs del riu descriu entre els termes municipals de Foixà i Colomers. Són 56 hectàrees que l'ens fluvial gestionarà els pròxims deu anys, amb l'objectiu de recuperar els valors ambientals de l'ecosistema.

El director de l'ACA, Jordi Agustí, va visitar ahir la zona, acompanyat pel president del Consorci del Ter, Jordi Munell, i els alcaldes de Foixà, Josep Oliveras, i de Colomers, Josep Manel López. Des del consorci, Munell va destacar que es tracta d'“un bosc de ribera extraordinàriament preservat”. I el repte és que en pocs anys, un cop analitzat a fons i convenientment desbrossat i eliminades les espècies invasores, fer-lo visitable com a espai amb interès pedagògic.

Els alcaldes van coincidir que durant dècades han conviscut d'esquenes al paratge, una circumstància que l'ha consolidat com un ecosistema amb escàs impacte humà, ja que fa quaranta anys que està en mans de l'administració i no hi ha cap residència ni conreu. Els terrenys sedimentaris van ser expropiats als anys seixanta per construir-hi la presa de Colomers, però la infraestructura mai va arribar a funcionar, la zona inundable es va repoblar amb arbres caducifolis de ribera a finals de la dècada del 1970.

Per la seva banda, el director de l'ACA va destacar que l'acord de custòdia dels terrenys fluvials és pioner a les comarques gironines. D'entrada, ja s'ha començat a eliminar vegetació invasora i després de l'inventari d'espècies se'n planificarà la gestió. El consorci es planteja presentar el projecte a les convocatòries de subvencions europees Life. Entre les possibilitats no descarten crear alguna zona humida amb basses temporals o recuperar algun dels braços fluvials que en èpoques de pluges passaven per sobre dels terrenys del meandre.

LA XIFRA

56
hectàrees
públiques de bosc de ribera gestionarà el Consorci del Ter els pròxims deu anys entre Foixà i Colomers


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona