Medi ambient

L'administració francesa abat vint vaques al Pertús

Consideren que hi ha uns tres-cents animals ensalvatgits a l'Albera i que provindrien del sector de Requesens

La sotsprefectura de Ceret va ordenar dimecres passat el sacrifici d'una vintena de vaques salvatges als termes municipals del Pertús i l'Albera, dos pobles rossellonesos que fronteregen amb la Jonquera. El sotsprefecte de Ceret, Gilles Giulinani, va ordenar la matança “per imperatiu d'ordre públic”, pel perill que representen aquests animals per a les persones i el trànsit.

L'element que va desencadenar aquesta intervenció va ser un accident de trànsit que es va produir dilluns passat: un cotxe que circulava per la carretera en sentit nord (més avall del Pertús, en territori francès i a proximitat de les antigues instal·lacions duaneres) va xocar contra una vaca. El conductor no es va fer res, però l'animal va quedar mort i el cotxe, destrossat. Tres setmanes abans, una veïna d'un d'aquests municipis havia estat tombada per un d'aquests animals i va haver d'estar ingressada a l'hospital unes setmanes. Des dels ajuntaments dels pobles de l'Albera i el Pertús ja s'havia reclamat reiteradament actuacions contra aquests animals.

“Hi havia urgència, calia eliminar les vaques salvatges que vagabundegen a proximitat del Pertús, són un autèntic perill i calia protegir la població”, va explicar el sotsprefecte en una entrevista a la ràdio rossellonesa Radio France Bleu.

Segons les autoritats franceses i els municipis rossellonesos afectats, aquest problema existeix des de fa uns vint anys i es calcula que hi ha diferents escamots que en total sumen uns tres-cents animals ensalvatgits que volten per aquesta zona de l'Albera.

Veïns i ajuntaments, però, descarten que es tracti d'animals de la raça autòctona de l'Albera i asseguren que són vaques de cria que es devien escapar de finques de ramaderia del sector de Requesens. Els ajuntaments rossellonesos, fins i tot, disposen de fotografies d'aquests animals en què se'ls veu vagant pel poble i que porten a l'orella el distintiu del seu propietari.

El sacrifici ordenat per la sotsprefectura va ser dut a terme a trets de fusell per un organisme oficial francès que reagrupa forestals i persones acreditades per l'administració per intervenir en aquests casos.

També a Espolla i Sant Climent

Les queixes i denúncies contra les vaques ensalvatgides de l'Albera no provenen només del Rosselló: veïns d'Espolla i Sant Climent Sescebes han denunciat reiteradament les destrosses que aquestes vaques provoquen als seus cultius. El 2014 les denúncies es van intensificar i els serveis d'Agricultura a Girona van mantenir reunions amb els afectats, propietaris i alcaldes de la zona. Les vaques identificades disposaven de cròtal (un pírcing identificador a l'orella) o bé d'un xip (en una bola que s'han empassat i que es manté a l'estómac) que en definia la procedència. Alguns animals van ser recuperats per ramaders i altres també van ser sacrificats a instàncies d'Agricultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia