Infraestructures

Els alcaldes demanen més control dels rius

Volen sistemes que supervisin les capçaleres del Sió, el Corb i l'Ondara per evitar tragèdies per les inundacions

Els alcaldes de l'Urgell demanen que s'instal·lin sistemes de control a les capçaleres dels tres rius que transcorren per la comarca –l'Ondara, el Sió i el Corb– per detectar amb antelació les crescudes sobtades a causa de les precipitacions intenses. El president del Consell Comarcal, Salvador Bonjoch, va explicar després d'una reunió que va tenir lloc dimecres a la tarda que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es va oferir per fer l'estudi pertinent sobre el lloc on s'haurien d'instal·lar els sistemes i que posteriorment haurà de ser la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) la que els acabi posant.

Els alcaldes també van plantejar una millora en la coordinació de les comunicacions tant entre comarques veïnes com amb els serveis d'emergències per evitar nous episodis tràgics com ara els de les inundacions del tres de novembre.

Bonjoch va assenyalar que durant la reunió es va posar de manifest que la tragèdia que van provocar els aiguats amb el desbordament del Sió a Agramunt i la inundació del semisoterrani de la residència geriàtrica del municipi, que va provocar la mort de quatre ancianes que hi dormien, va ser el resultat d'un “cúmul” d'aspectes i circumstàncies que no van funcionar correctament. És per això que, més enllà de posar damunt la taula les xifres dels desperfectes que va ocasionar l'aigua als diferents pobles de la comarca, la reunió va servir per defensar una posició comuna a l'hora d'intentar prevenir noves tragèdies similars en un futur. D'aquesta manera, es va acordar demanar una millora de la comunicació amb el 112, la instal·lació de sistemes de control que avisin de la crescuda dels rius a les seves capçaleres, com per exemple els que hi ha en rius més importants del Pirineu, i la millora de la coordinació d'avisos entre comarques, ja que, segons Bonjoch, tot i que a l'Urgell només van caure 15 litres, a l'Anoia i la Segarra van ser més de 100 i ja es veia venir una crescuda del riu.

Neteja de lleres

D'altra banda, Bonjoch va dir que els alcaldes faran pressió per demanar a la CHE que netegi la llera dels rius per evitar que s'hi acumulin arbres i vegetació que actuïn com a taps en ponts i punts estrets del riu quan vinguin rubinades. Ja s'està fent a Bellpuig al pas del Corb i està previst que al desembre es faci a Anglesola i Barbens, per l'Ondara.

Per la seva part, el delegat del govern a Lleida, Ramon Farré, va explicar que des dels departaments d'Interior i Territori s'estan fent estudis molt “complexos i exhaustius” des del mateix dia en què van tenir lloc els aiguats per analitzar tot el que va passar.

La reunió va servir per agafar la informació dels alcaldes, hi va afegir, i per explicar-los quines són les competències de cada institució implicada, a qui s'han de dirigir per reclamar i poder continuar prestant el servei als ciutadans.

D'altra banda, l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, va assegurar que sortia “esperançat” de la reunió perquè el que es va plantejar es va fer mirant al futur per prendre decisions perquè no torni a passar una desgràcia així. A més, va remarcar que va quedar clar el missatge que cal millorar el sistema d'avisos entre els serveis d'emergències i prevenció.

La reunió va tenir l'assistència dels dinou alcaldes de l'Urgell i dels representants de tres entitats municipals descentralitzades. Els aiguats van provocar danys als municipis d'Anglesola, Ciutadilla, Agramunt, Guimerà, Tàrrega, Maldà, Puigverd d'Agramunt, i Ossó de Sió.

El Consell Comarcal va calcular en 821.000 euros els desperfectes ocasionats per l'aigua: 421.000 a Agramunt, 200.000 euros a Tàrrega i 200.000 euros a la resta de pobles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona